Her er Johanne Schmidt-Nielsens nye folk

Pacifisten og den politiske konsulent med en fortid på den absolutte venstrefløj. Disse nye ansigter kom i Folketinget for Enhedslisten.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) kunne på valgaftenen fejre fremgang og flere nye ansigter i folketingsgruppen. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Enhedslisten hev yderligere to mandater hjem ved denne uges valg, men det betyder endnu flere nye ansigter i partiets folketingsgruppe.

Partiet har nemlig et rotationsprincip, der gør, at man ikke kan opstilles til et folketingsvalg, hvis personen har siddet i Folketinget i syv år.

Mød Enhedslisten nye MF'ere her. Nogle været inde før, og nogle er helt nye:

Maria Gjerding

Er 36 år og privatansat.

Hun er ikke et helt nyt ansigt i Enhedslisten, hvor hun siden 2008 har været ansat. Allerede i valgkampen har hun varslet strammere miljøkrav for især landbruget.

Maria Gjerdings mærkesager på DR’s kandidatside er grøn omstilling, forbud mod homonforstyrrende stoffer og at stoppe udvindingen af skifergas.

(Foto: © Enhedslisten, Enhedslisten)

Pelle Dragsted

Er 40 år, offentlig ansat og har i en lang årrække arbejdet for Enhedslisten som politisk rådgiver.

Han er i flere portrætter blevet omtalt som en topstrateg på de indre linjer i Enhedslisten. Efter 2.599 personlige stemmer i Københavns Storkreds skal han nu frem i forreste linje.

Pelle Dragsteds mærkesager på DR’s kandidatside er respekt til arbejdsløse, at bekæmpe social dumping og at få flere billigere boliger i København.

Jakob Sølvhøj

Er 60 år, mangeårigt medlem af partiets hovedbestyrelse og har en gymnasial uddannelse.

Han blandt andet flere gange gjort sig bemærket i partiets evighedsdebat om ’ikkevoldlig revolution’, som der stod skrevet om i partiets partiprogram.

- Man skal passe på med at gøre sig klog på, hvordan store samfundsforandringer lige præcis kommer til at finde sted. Men der har vi nok lidt forskellige temperamenter, har Sølvhøj udtalt.

Jakob Søvhøjs mærkesager på DR’s kandidatside er et solidarisk dagpengesystem, stop af social dumping og at genoprette velfærden.

(Foto: © Enhedslisten, Enhedslisten)

Eva Flyvholm

Er 34 og privatansat. Også hun arbejder allerede for Enhedslisten på Christiansborg som fagsekretær.

Hendes mærkesager på DR’s kandidatside er fælles ansvar, EU og sparekniven ud af velfærden og flere toge til Sjælland.

(Foto: © Enhedslisten, Enhedslisten)

Søren Egge Rasmussen

Er 53 år, tømrer og i dag ansat i det private. Mangeårigt medlem af partiets hovedbestyrelse.

Han har tidligere lagt sig ud med dele af Enhedslistens top, når det gælder partiets partiprogram.

Blandt andre Johanne Schmidt-Nielsen, som i flere år lagde vægt på, at det skulle ajourføres og kaldte den daværende formuleringen omkring politi og militær for ’tåbelig’. Hun mente, at de to instanser skulle bevares.

Det var Søren Egge Rasmussen langt fra enig i tilbage i 2012, hvor han blandt andet sagde til Berlingske:

- Jeg ser gerne, at vi kommer frem til en situation, hvor vi ikke har et militær i Danmark. Jeg er pacifist og mener, at det er ved ikke-voldelige metoder, at man skal udøve sin magt.

(Foto: © Enhedslisten, Enhedslisten)

Både Søren Søndergaard og Rune Lund er igen at finde blandt de nye medlemmer af Folketinget for Enhedslisten. Helt nye er de dog ikke, eftersom begge kandidater i tidligere valgperioder har siddet i Folketinget for partiet.

Rettelse: I forbindelse med folketingsvalget bragte dr.dk en række artikler med en kort præsentation af de nye folketingsmedlemmer. Omtalerne kom til at se uens ud på grund af en manglende redaktionel koordination af linjen. Derfor er artiklerne nu gennemskrevet, så de fremstår mere ensartede. Læs hele rettelsen her.