Her er Løkkes nye folk

Der er flere kendte ansigter blandt Venstres nyvalgte folketingsmedlemmer.

Lars Løkke Rasmussen (V) har fået en mindre folketingsgruppe, men der er ikke desto mindre nye ansigter i gruppen. (© Scanpix)

Venstre fik et dårligt valg og mistede hele 13 mandater i Folketinget.

Markante profiler som Peter Christensen og Martin Geertsen er blandt de Venstre-folk, der mistede pladsen på tinge, men der er ikke desto mindre en række nye medlemmer i partiets folketingsgruppe.

Mød dem her:

Søren Gade

Vel den mest kendte af de nyvalgte Venstre-folk. Søren Gade var som forsvarsminister en central del af den tidligere VK-regering, men forlod i 2010 posten efter sagerne om den såkaldte jægerbog og en lækage om danske jægersoldaters udsendelse til Irak.

Han blev efterfølgende administrerende direktør i organisationen Landbrug & Fødevarer, men blev allerede sidste år blandet ind i dansk politik igen.

Søren Gade blev således bragt i spil som ny Venstre-formand for et års tid siden, da Lars Løkke Rasmussen var kommet i strid modvind, efter at Venstre blandt andet havde betalt for noget af Løkkes tøj.

Næstformand Kristian Jensen skal være blevet truet med, at Søren Gade ville gå efter posten som ny Venstre-formand, hvis Lars Løkke Rasmussen blev væltet. Løkke blev som bekendt på formandsposten.

Søren Gade fik personligt et kanonvalg i torsdags, da 28.916 vælgere stemte personligt på ham. Kun fire andre politikere fik flere personlige stemmer.

Gades mærkesager er ifølge DR's kandidatside at skabe nye arbejdspladser og vækst i hele Danmark.

(Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Morten Løkkegaard

Den tidligere nyhedsvært var i perioden 2009-2014 medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, men blev ikke genvalgt sidste år, hvor Venstre gik et mandat tilbage ved europaparlamentsvalget.

Morten Løkkegaard har i løbet af foråret gjort opmærksom på sig selv ved at kritisere V-formand Lars Løkke Rasmussen for ikke at melde klart ud om Venstres holdning til, hvad der skal ske med grundskylden efter det netop overståede valg.

Han var desuden blandt en gruppe Venstre-folk, der i marts ønskede et opgør med den statslige huslejeregulering. Udlejere skal selv have lov at bestemme, hvor meget de må tage i husleje, lød det - stik imod partiets officielle politik.

Løkkegaards mærkesager er ifølge DR's kandidattest et rigere og klogere Danmark, mere Danmark i EU og et opgør med grundskylden.

(© Venstre)

Carl Holst

Den nu afgående regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst, er Lars Løkke Rasmussens private ven gennem mange år. Den tro støtte rækker helt tilbage fra, da Løkke var næstformand i Venstre.

Han er nu kommet i Folketinget og anses for at have gode chancer for at komme med på Løkkes kommende ministerhold, hvis Venstre-formanden som ventet kan indtage Statsministeriet efter de igangværende regeringsforhandlinger.

Trods det tætte forhold til Løkke har Carl Holst dog også ved enkelte lejligheder udtalt sig mod partilinjen. Ligesom Morten Løkkegaard erklærede Holst sig helt enig i, at den statslige huslejeregulering bør droppes, og i starten af valgkampen talte Carl Holst - modsat Lars Løkke - for, at det i nogle tilfælde er nødvendigt at se på prisen, når der ordineres medicin til patienter.

Carl Holsts mærkesager er ifølge DR's kandidatside et mere frit Danmark, fokus på det internationale og et Danmark i balance.

(© Venstre)

Marcus Knuth

39-årige Marcus Knuth er uddannet økonom og har gjort karriere i forsvaret og senere Udenrigsministeriet. I 2008-09 var han udstationeret som kaptajn i hæren i Afghanistans Helmand-provins.

Her gjorde han blandt andet tjeneste ved de fremskudte patruljebaser Armadillo og Sandford.

Han har senest arbejdet i Udenrigsministeriet som seniorrådgiver for Danmarks indsats i Syrien. Marcus Knuth stillede op til europaparlamentsvalget for Venstre sidste år, men blev ikke valgt.

Hans mærkesager er ifølge DR's kandidatside at gøre det mere attraktivt at bo i Region Sjælland, udflytning af statslige arbejdspladser til Sjælland og Lolland-Falster og en markant stramning af asyl- og udlændingepolitikken.

(© Venstre)

Britt Bager

37 år og har både en uddannelse som cand.jur. samt en cand.soc. i politisk kommunikation. Hun har desuden en master i journalistik.

Hun havde studiejob som stewardesse for SAS i 10 år og var i perioden 2009-2013 politisk konsulent i Venstres sekretariat på Christiansborg. I 2013 skiftede hun job og blev presserådgiver i Skatteministeriet.

Britt Bager overtog Karen Jespersens plads som folketingskandidat i Østjyllands Storkreds og fik et flot valg med 7.306 personlige stemmer. Det var flere end de noget mere kendte Venstre-folk Troels Lund Poulsen og Michael Aastrup Jensen, der blev valgt i samme kreds.

Bagers mærkesager er ifølge DR's kandidatside mindre stat og et stærkt Østjylland med jobskabelse og vækst.

(© Venstre)