Hospitalsdirektør i dilemma: Godkender dyre medikamenter, som koster læger og sygeplejersker jobbet

Ny medicin godkendes uden skelen til prisen, og det koster nu flere stillinger på Herlev Hospital, hvor vicedirektøren har en dilemmafyldt dobbeltrolle.

Steen Werner Hansen sidder i et udvalg, der godkender ny, dyr medicin. Samtidig fører stigende medicinudgifter til nedskæringer på Herlev Hospital, hvor han er vicedirektør.

Når Steen Werner Hansen tager sin formandskasket på i Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS), befinder han sig nærmest per definition i et dilemma.

Her er hans job nemlig at tage stilling til og godkende ny medicin, som skal bruges på de danske hospitaler.

- Der skal vi tage hensyn til effekten - hjælper det patienten? Der skeler vi ikke til prisen, forklarer han.

Problemet er, at de nye medikamenter, som Steen Werner Hansen er med til at godkende, er dyre. Og det er noget, han mærker han i sit daglige arbejde, hvor han er vicedirektør på Herlev Hospital - og hvor han i allerhøjeste grad skeler til udgifterne.

Dyr medicin = nedskæringer

Her står man over for en sparerunde på 80 millioner kroner, som vil koste fire sygeplejersker og to læger jobbet i nær fremtid. Det betyder, at fire sengepladser forsvinder, og mindst halvdelen af nedskæringen skyldes ny, dyr medicin, vurderer Steen Werner Hansen.

Vicedirektøren stiller spørgsmålstegn ved, om kriterierne for godkendelse af ny medicin er gode nok, som de er i dag.

- Man skal overveje, om medicinen er pengene værd, hvis det ikke kan forlænge livet hos patienterne. Vi kan altid diskutere, om effekten svarer til de meget, meget høje priser, vi ser i dag, siger han.

Patienter vil mangle hænder

Steen Werner Hansen er ked af, at udgifterne til ny medicin nu koster en ekstra stor sparerunde. I sidste ende vil det nemlig få konsekvenser for patienterne, siger han:

- Vi er det mest effektive hospital i Danmark. Personalet løber rigtigt, rigtigt hurtigt. Og de skal løbe endnu hurtigere fremover. Vi ved fra patienter, at de ville ønske, at der var lidt flere hænder til at hjælpe dem i dagligdagen.