Hovedstaden hiver den fede løn hjem

Københavnere forventer en større løncheck end jyder, der er mere ydmyge, mener HR chef og sociolog.

Storkøbenhavnere kan prale af landets bedste lønninger, mens jyder og fynboer generelt må tage takke med en mere beskeden indkomst.Faktisk ligger samtlige af de 10 danske valgsteder, hvor flest tjener over 600.000 kroner om året i københavnsområdet.

Og kigger man på kommuneplan ligger 19 af de 20 kommuner, hvor flest tjener over 600.000 om året ligeledes alle på Sjælland og tæt på København.Rudersdal, Gentofte og Hørsholm ligger helt i top, når man kigger på årsindkomsten. Her har næsten hver tredje person i alderen 30-64 år en indkomst på over 600.000 kroner om året.Skanderborg og Middelfart bedst i Jylland og på fynSkanderborg Kommune er jydernes højest lønnede område, hvor 11 procent runder årsindkomsten på 600.000.

Mens Middelfart Kommune er fynboernes guldkyst, hvor otte procent tjener over de 600.000 kroner om året.Det viser en analyse, som DR’s Databaseredaktion har foretaget på baggrund af et særudtræk fra Danmarks Statistik.Københavnerfaktoren giver lønkronerDer er både åbenlyse grunde og knap så indlysende forklaringer på, at københavnerne vinder løndysten, forklarer For det første er det her styrelser og ministerier ligger, og de har generelt mere velbetalte stillinger.Når man bor i København og fortæller vennerne, hvad man får i løn - og mændene overdriver nok lidt - så tænker folk: Jeg burde også forlange mere,Kim Staack Nielsen, administrerende direktør for Dansk HRFor det andet skifter folk oftere job her end i provinsen, simpelthen fordi der er flere jobs at skifte imellem. Det betyder, at virksomhederne må betale en god løn for at holde på de ansatte.Endelig er der en høj koncentration af højtuddannede og specialister omkring hovedstaden, og en høj uddannelse giver ofte mere i lønningsposen.Åbenhed giver højere lønMen der er også andre forklaringer på, at hovedstaden giver provinsen baghjul på løn, siger Kim Staack Nielsen.- Når man bor i København og fortæller vennerne, hvad man får i løn - og mændene overdriver nok lidt - så tænker folk: Jeg burde også forlange mere, siger han og tilføjer, at københavnernes forventning til indtjening nok er højere end jydernes og fynboernes.Provinsen er mere ydmyg med lønnenLønforskellene mellem provinsen og København, siger også noget om forskellige indstillinger til det at arbejde rundt omkring i landet, mener sociolog Birthe Linddal Jeppesen fra Fremtidsforskeren.- Hvis man har bosat sig i et landdistrikt, er man typisk knap så fokuseret på karrieren. I byerne er det mere karriere og løn, der er meningen med det hele. Der opstår forskellige kulturer, siger hun og fortsætter:- I København har mange generelt et større fokus på sig selv og karrieren, mens jyderne generelt er mere ydmyge og stiller knap så store krav til lønnen.Birthe Linddal Jeppesen understreger dog, at hun maler med den brede pensel, og at der er mange nuancer.Dyrere at leve i KøbenhavnFor indbyggere i hovedstaden kan det også være nødvendigt at tænke mere på lønnen end i provinsen. Leveomkostninger er simpelthen højere.- Det er dyrere at bo i København, og mange vil gerne bo på de fede adresser. Der er mange ting at bruge penge på i storbyen.- Kvaliteterne i landdistrikterne - som for eksempel naturen - koster ikke det samme. Derfor er folk i landdistrikterne ikke på samme måde drevet af økonomi, mener Birthe Linddal Jeppesen.

Facebook
Twitter