Johanne Schmidt-Nielsen forsøger at tale ny miljø-stjerne op

Maria Gjerding bliver med al sandsynlighed Enhedslistens nye miljøprofil. Hun lægger op til en kæmpe omstilling af samfundet.

Johanne Schmidt-Nielsen var i dag i Helsingør for at føre valgkamp med folketingskandidaten Maria Gjerding. (© DR Nyheder)

Enhedslisten mister en af de helt store klimaforkæmpere efter valget, da det står klart, at Per Clausen falder for partiets rotationsprincip og dermed ikke kan genopstille til Folketinget.

Nye kræfter skal til, og står det til Johanne Schmidt-Nielsen er der ingen tvivl. Det skal være partiets folketingskandidat i Nordsjælland Maria Gjerding, der tegner den ambitiøse klima- og miljøpolitik.

Tidligere i dag tog partiets ubestridte topfigur turen til Helsingør for at føre valgkamp med den nuværende rådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe.

Vil gøre op med vækstsamfundet

DR Nyheder fangede efterfølgende Maria Gjerding, der har grøn omstilling og et samfund uden økonomisk vækst som mærkesager.

- Vi skal gøre op med vækstsamfundet og omstille os til en økonomi inden for de rammer, der sættes på kloden. Det handler også om at skabe en ny arbejdsmarkedspolitik, fordi økonomien ikke skal vokse. Alle politikområder skal ind og understøtte den grønne omstilling af samfundet, siger hun.

Økonomien skal ikke vokse?

- Vækst og klimabelastning hænger tæt sammen. Vil vi løse klimaproblemerne, eller synes vi stadig økonomien skal vokse? Klimaet er den største udfordring, vi har. Vi har i årtier haft vækst i CO2-udledningen, og forskere siger, at vi har kort tid til at vende det.

Hvordan bevarer vi velfærdsstaten med sådan en politik?

- Vi har en stor økonomi lige nu, så der er også plads til velfærd og høj velstand samtidig. Men vi skal gøre tingene på andre måder, skrue tempoet ned, fremme deleøkonomien og indrette vores transport smartere.

Mindre stress og forurening

Det er en kæmpe omstilling, den lyder dyr. Hvordan skal regningen betales?

- Omstillingen er faktisk nødvendig for at redde vores økonomi. Hvis vi ikke løser klimakrisen, skal der betales en gigantisk regning for manglende klimatilpasning. Det tager de traditionelle modeller ikke med. Alle fordelene ved, at vi får mere natur og mindre forurening tages ikke med i de modeller. Og den teknologi, vi udvikler i forbindelse med den grønne omstilling, er der brug for i hele verden. For problemerne er jo globale. Så man tager fejl, hvis man tror, grøn omstilling ikke er en god forretning. Og der er også arbejdspladser i det.

Så vi kan sagtens bevare vores nuværende velfærdssamfund trods de store omvæltninger, du lægger op til?

- Vi skal tænke de dynamiske effekter med, der kommer af den omstilling. Der vil være mindre stress og forurening. I dag er forurening for eksempel med til at skabe en kæmpe belastning på vores sundhedsvæsen. Hvis vi får skruet ned for forureningen, får vi også færre udgifter til sundhedsvæsenet. Der er mange ting, der vil ændre sig. Velfærden skal selvfølgelig tilpasses, men velfærden bliver ikke forringet, siger Maria Gjerding.

I aften klokken 22.10 kan du møde Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen, i Mød Partierne på DR1.