Johanne Schmidt slår alle de andre på personlig popularitet

Blå partiformænd ligger i bund på listen over de mest populærere ledere.

Enhedslistens stemmesluger over dem alle var lige ved at misse endnu en omgang i Folketinget, men kan formentlig se frem til endnu et fantastisk valg.

Dels står Enhedslisten til at gå frem i forhold til folketingsvalget i 2011, og dels er Johanne Schmidt-Nielsen den mest populære politiske leder i Danmark.

Det fremgår af en måling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder. Her er 1.912 personer blevet spurgt, om de er 'positivt eller negativt stemt over for' hvert enkelt partis politiske leder.

Johanne Schmidt-Nielsen, der formelt har titel af politisk ordfører for Enhedslisten, har med 24 procent det højeste såkaldte PDI-tal. Tallet skal læses som forskellen på, hvor mange vælgere, der opfatter hende henholdsvis positivt og negativt.

Der er således 56 procent, der har et positivt billede af Johanne Schmidt-Nielsen, mens 32 procent er negativt stemt over for hende. Dermed ligger hendes PDI-tal på 24 procent.

Analytiker: Kæmpe gevinst for EL

Johanne Schmidt-Nielsens kandidatur til Folketinget blev kun lige akkurat fornyet, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev valg kort før Enhedslistens årsmøde.

Her stod Johanne Schmidt-Nielsen efter partiets rotationsregler til at blive udskiftet på listen over kandidater, men årsmødet - der skulle have været afholdt i den kommende weekend - blev aflyst på grund af valget, og Johanne Schmidt-Nielsen fik mulighed for at genopstille.

- Det er en kæmpe gevinst for Enhedslisten, at de får lov at beholde Johanne Schmidt-Nielsen, for selv om de efterhånden har en række tunge profiler, er hun stadig et af deres stærkeste - hvis ikke dét stærkeste - kort, siger DR's politiske analytiker Karin Axelsson.

- Det kan også sagtens gøre en forskel på valgdagen og trække flere stemmer til, end hvis hendes navn var skiftet ud med et langt mere ukendt, siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen under sidste uges partilederrunde på DR. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Blå formænd i bund

I bunden af målingen ligger tre partiformænd fra blå blok. Den konservative formand Søren Pape Poulsen opnår et PDI-tal på minus 18 procent, mens tallet for både Lars Løkke Rasmussen (V) og Anders Samuelsen (LA) hedder minus 17 procent.

Det kan afspejle sig i den igangværende valgkamp, vurderer politisk analytiker Karin Axelsson.

- Mens Enhedslisten sikkert vil bruge det her til at bringe Johanne Schmidt-Nielsen maksimalt i spil, må de borgerlige konstatere, at deres partiformænd i øjeblikket har den modsatte effekt hos mange vælgere, siger Karin Axelsson.

- Derfor vil de i den kommende tid måske forsøge i højere grad at promovere partiets politik og de forskellige ordførere i stedet for at køre formændene benhårdt frem, siger hun.

Det er værd at bemærke, at hele 60 procent af vælgerne ikke kender Stig Grenov fra Kristendemokraterne. Det er markant højere end de øvrige partiledere.

Stig Grenov har et PDI-tal på minus 11 procent, men PDI-scoren tager ikke højde for kendskabet til hver enkelt politiker, og han er derfor ikke medtaget på listen over de mest populære partiledere.

I aften kl. 22.10 er Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten gæst hos Kåre Quist på DR1 i Mød Partierne. Har du et spørgsmål til Johanne Schmidt-Nielsen, så send det til os. Gerne i form af en video.

Send det til drdinstemme@dr.dk eller læg den på DR Nyheders facebookside.?#DRdinstemme

Husk, du kan også følge debatten på dr.dk/valg undervejs i aftenens udgave af 'Mød Partierne'.