Kamp til stregen for at bevare magten

Socialdemokraterne kæmper for at genvinde statsministeriet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Mogens Lykketoft sagde engang, at det for mange socialdemokrater simpelthen er en unaturlig følelse ikke at sidde på magten i Danmark.

Den tid er ovre. Kun en super-valgkamp kan forhindre at Helle Thorning-Schmidt om få uger må levere magten tilbage til Venstre og de borgerlige.

Hendes regering har haft et noget omtumlet liv - for eksempel røg SF i svinget og regeringschefen havde svært ved at få danskernes anerkendelse. De syntes længe Løkke ville passe bedre i hendes stol. Så kom Løkkes sager, og stillingen var nærmest uafgjort. Og nu synes de fleste, Helle Thorning-Schmidt er den bedste til jobbet. Alligevel står hun til at miste den, på grund af Rød Bloks svaghed.

På de indre linjer er der mere ro i Socialdemokratiet end ofte. Det hjælper at målingerne viser svag fremgang. Og det hjælper at arvefølgen er på plads - Mette Frederiksen er partiets næste formand. Det har alle de rigtige partikammerater nikket til.

På samme måde er forventningen bredt i partiet at Thorning vil gå, hvis hun mister sin statsministerpost. Også selv om hun får givet sit parti fremgang - hvad der ikke har været det almindelige i hendes ti år som formand.

Hendes budskab i valgkampen bliver en advarsel mod eksperimenter, mod Løkke og mod nulvækst. Selv vil hun love ansvarlighed, vækst og et nyt dagpengesystem. Dagpengespøgelset, der har hjemsøgt socialdemokraterne siden 2011, er ikke forsvundet - men låst ned i partiets kælder til efter valget.