Kandidater fra Alternativet vil gøre busser og tog gratis

Stik imod partilinjen går en stribe folketingskandidater fra Alternativet ind for at gøre det gratis at benytte den kollektive trafik.

Det skal være slut med at betale for at tage en tur med bussen - eller med toget, for den sags skyld. Det mener flere af Alternativets folketingskandidater.

Det skal ikke koste en krone at sætte sig ind i toget og køre fra for eksempel Aalborg til København. Og det skal være ganske gratis at sætte sig ind i busserne  i Danmark.

Sådan lyder det ganske opsigtsvækkende fra flere af Alternativets folketingskandidater.

- Hvis man sagde, at nu vil vi have som ambition, at offentlig transport skulle være gratis, og hvis man byggede en fornuftig løsning, som også var en fornuftig bussiness-case for staten, så synes jeg, det kunne være interessant at gøre kollektiv trafik gratis, siger Rene Gade.

Han er folketingskandidat for Alternativet i Vestjyllands Storkreds og fremhæver, at gratis offentlig transport vil forbedre både arbejds- og familielivet, og samtidig være godt for udviklingen i yderområderne samt til gavn for virksomhederne og de arbejdsløse.

Gratis gode

Folketingskandidat Hans-Jørgen Jagd fra Sydjyllands Storkreds vil gerne gøre busser til et gratis gode.

- Det skal være gratis at køre med busser i hvert fald i byområderne, fordi de omkostninger, der er ved at drive et betalingssystem, er lige så store, som de indtægter, man får fra billetterne, siger Hans-Jørgen Jagd.

Folketingskandidat for Alternativet på Fyn, Nikolaj Amstrup deler visionen om gratis busser og tog.

- Min grundlæggende holdning som person og også som kandidat for Alternativet er, at jeg mener godt, at vi på sigt kan pejle hen imod at gøre offentlig transport gratis, siger han.

Væk fra bilerne

På spørgsmålet om kollektiv transport skal være gratis siger, folketingskandidat fra Københavns Storkreds Rune Lundgaard Jørgensen:

- Det synes jeg, ja. Det gør jeg helt sikkert. Det ville også flytte langt flere mennesker fra privatbilismen over i den kollektive, siger kandidaten. 

Samme vision har Vibeke Genefke, der stiller op til Folketinget i  Østjyllands Storkreds.

- På et eller andet tidspunkt, kunne det være rigtig fantastisk, hvis man kunne lave gratis offentlig transport, mener hun.

Gratis fly

Rene Gade går skridtet videre og åbner for, at også indenrigsflyvningerne kan blive gratis.   - Man kunne også begynde at tænke på flytransport. Er det også kollektiv trafik, det synes jeg, at det er? Så flytrafik, hvis man kunne finde en form, hvor det gav mening at binde landet sammen, siger kandidaten. 

Det lyder dyrt?- Det tror jeg også, at det er, hvis ikke man laver en fornuftig case på det. Derfor er det også alene et tankeeksperiment, men jeg synes, man burde forfølge tanken. Og man kunne starte med busser og tog. Jeg er stor tilhænger af det, men det er for min egen regning personligt.

Men flytrafikken, er det ikke det, der er allerværst for miljøet?- Jo, men det kommer jo an på, hvordan det fragtes og de teknologier, man bruger. Man kan også sige, at bilisme, hvis det hele, det var brint og el, så havde vi heller ikke det samme problem. Så den verden, vi kender i dag, hvor flyene forurener rigtig meget, jamen der kan vi også se det på busserne, hvor de også forurener rigtig meget, hvis de kører tomme rundt. Så jo, fly er jo ikke partout noget, vi bare skal give gratis væk. Jeg kunne slet ikke forestille mig en business-case pt., hvor det kunne lade sig gøre, men jeg vil gerne forfølge det indenrigs, siger Rene Gade og tilføjer:  

- Så hvis man skulle have en business-case, der virkede med gratis fly indenlands, så skulle det være fordi, det var nogen, der havde testet det og fandt ud af, at det gav mening også miljømæssigt.

Koster 15 milliarder om året

Transportforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet mener, det vil får vidtrækkende konsekvenser at gøre busser og tog gratis.

Blandt andet vil det koste omkring 15 milliarder kroner om året og øge antallet af passagerer i busser og tog med 75 procent, vurderer transportforskeren.

Alternativet har ikke nogen officiel politik om, at busser, tog eller for den sags skyld fly skal være gratis.

Partiformand Uffe Elbæk ønsker ikke at kommentere partifællernes holdning til gratis kollektiv transport.

På spørgsmålet om offentlig transport bør være gratis, svarer Alternativets miljøordfører og spidskandidat i Nordsjælland, Christian Poll.

- Ikke umiddelbart. Det er ikke sådan, at vi vil fjerne prisen på offentlig transport alle steder, men vi vil gerne kigge på den offentlige transport i det samlede billede sammen med roadpricing (vejafgifter, red.), siger han.

#DRdinstemme vil gerne høre, hvad du mener om forslaget fra Alternativets kandidater.Optag en video med dig selv og send den til os på drdinstemme@dr.dk. Du kan også lægge din video på DR Nyheders Facebookside eller bare bruge hashtagget #DRdinstemme.