KORT: Se hvilke flygtninge din kommune helst vil have

Syrere, børnefamilier, håndværkere og læger er populære, når flygtninge skal fordeles blandt landets kommuner. Se hvad din kommune ønsker her.

Hvert år kan landets kommuner ønske sig, hvilke flygtninge de helst vil have.

Det sker gennem et såkaldt visiteringsskema, som sendes til Udlændingestyrelsen, der står for at fordele de flygtninge, der har fået asyl i Danmark, til kommunerne.

Når en flygtning først er placeret, er det kommunen, der har ansvaret for, at flygtningen bliver integreret i det danske samfund.

I tre år skal flygtningene blive boende i den tildelte kommune, hvor de skal have en bolig, lære dansk og enten tage en uddannelse, få et job eller sættes i jobaktivering.

Derfor har det meget at sige, hvilke typer flygtninge den enkelte kommune modtager. Og det er denne proces, som kommunerne kan påvirke via ønskesedler til Udlændingestyrelsen.

Børnefamilier er et hit

I 2015 er der 46 kommuner, der har sendt ønsker til, hvilken flygtninge-sammensætning de gerne vil modtage. Og visse typer flygtninge er langt mere populære end andre.

21 af de 46 kommuner ønsker således at modtage børnefamilier, da de ifølge kommunerne er nemmere at integrere end for eksempel uledsagede mindreårige flygtninge, som ofte kræver en større integrationsindsats og samtidig har en tendens til at flytte væk fra landkommunerne og mod byen, når deres integrationsforløb er overstået efter tre år.

Mads Rafte Hein Flygtninge familier visiteringsskemaer (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

Håndværkere og læger er velkomne

Det er også muligt for kommunerne at  bede om at få flygtninge, der har bestemte uddannelser og joberfaring. Her er det især højtuddannede flygtninge som læger og ingeniører, der er bud efter.

Men lige så mange kommuner vil gerne have flygtninge, der kan hjælpe i både metal, fødevare- og fiskeindustrien, ligesom håndværkere står højt hos flere kommuner.

Det er tilfældet i Hjørring Kommune, der har 'meget gode jobmuligheder for læger', men også gerne vil have personer, der kan arbejde i butik, industri, off-shore og logistik.

Samme budskab lyder fra Aalborg Kommune, som efterspørger en hel række erhverv, inklusive læger, håndværkere, smede og industrimedarbejdere.

 

De fleste vil have syrere

Gennemgangen af kommunernes flygtninge-ønsker viser også, at særligt én nationalitet er populær: De syriske flygtninge ønskes af langt flere kommuner end nogen anden nationalitet.

Mindst populære er tjetjenere, som to kommuner direkte frabeder sig, fordi de har 'store problemer med at integrere dem', som Hvidovre Kommune skriver i sit skema. Også afrikanske folkefærd som somaliere, eritreanere og etiopiere er uønskede, dog for det meste, fordi det er svært at finde tolke i området.

Du kan se mere om, hvad din kommune ønsker sig af sine flygtninge i danmarkskortet øverst i artiklen.

Du kan også selv gå på opdagelse i kommunernes visitationsskemaer for 2015 her.