Krarup: Den kreative klasse er gået amok med hadske angreb

Marie Krarup fra Dansk Folkeparti mener, at andre har travlt med at udstille partiets vælgere som dumme.

Marie Krarup: Det er meget uhyggeligt at høre de her angreb fra arrogante, hovne og storsnudede mennesker. (Foto: DR © DR Nyheder)

Siden Dansk Folkepartis store triumf ved Folketingsvalget i sidste uge har debatten kørt på Facebook og i aviserne:

"Jeg skammer mig over mit land," "Jeg kan ikke leve i et land, hvor DF er det næststørste parti," "Jeg gør klar til at emigrere," har det bl.a. lydt på Facebook, hvor flere langede ud efter "den gule negl," der har boret sig op gennem landet fra Sønderjylland, hvor Dansk Folkeparti fik et fremragende valg.

Marie Krarup, der er medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti og netop valgt ind i Sønderjylland, er overrasket over tonen:

- Den kreative klasse er gået amok med hadske angreb, der skal udstille deres egen selvretfærdighed. Det er meget uhyggeligt at høre de her arrogante, hovne og storsnudede mennesker sige, at folk, der stemmer på os, gør det, fordi de er dumme og uoplyste og ikke forstår vores politik, siger hun til P1 Debat.

Hun mener ikke overraskende, at vælgerne har været fuldt bevidste om, hvad de får med et kryds ved liste O. Og at DF nu bare har overtaget Det Konservative Folkepartis rolle:

- Det, der er sket, er sådan set bare en normalisering af dansk politik. Nu har vi endelig fået et stort konservativt parti - for det gamle såkaldte Konservative Folkeparti er jo dødt, siger hun.

Venstrefløjen skal se på sig selv

Hun får på sin vis opbakning fra en mand, der næppe satte krydset i nærheden af Dansk Folkeparti for en uge siden: Jens Jonatan Steen er chefredaktør på netavisen Pio-Pio og mener, at det har været "direkte kvalmende at følge den arrogante selvforherligelse, som anti-DF'ismen repræsenterer."

- Vi skal skyde løs på Dansk Folkeparti og på deres politik, for den er håbløs på mange punkter. Men der er ingen grund til at skyde på vælgerne, og vi løser ingenting ved at skamme os, siger han.

Han mener i høj grad, at venstrefløjen skal se indad:

- Dansk Folkeparti puster måske nok til en frygt, men de skaber den ikke. Der er en masse danskere, der er bange for at deres job flytter til Østeuropa, eller at der kommer indvandrere, der stjæler deres velfærd. Det hele peger tilbage på partierne fra centrum-venstre. Der er nødt til at være nogle partier, der har nogle klare svar på, hvordan vi løser de her problemer. For det er jo klart, at vælgerne går et andet sted hen, hvis centrum-venstre ikke har nogle svar.

Pilen peger ifølge ham især på Socialdemokraterne:

- Det var Socialdemokratiet, der samlede de danske arbejdere og skabte velfærdssamfundet. I mange, mange år var det S, der gav flertallet af danskere tryghed og tro på fremtiden. Det har man ikke kunnet levere de sidste 20 år, og det skal man finde tilbage til, siger han.

Deja-vu fra 2001

Mikkel Andersson, der er journalist og satiriker hos Rokokoposten, har skabt debat med et indlæg i Politiken, hvor han undrer sig over, at man ser en genopførelse af den indvandringsdebat, der er fulgt i kølvandet på de seneste mange valg.

- Reaktionerne denne gang ligner næsten en-til-en dét, vi så efter valget i 2001. Folk skriver indignerede indlæg, der ikke tjener andet formål end at afstive deres egen position som "gode mennesker," siger han til DR.

Han mener også, at de øvrige partier må acceptere, at vælgerne ser indvandring som et emne, der skal være genstand for en legitim politisk debat:

- Vi står altså med nogle enorme flygtningestrømme og mange politikere, der siger, at vi bliver nødt til at tage imod de her folk. Det er DF's vælgere ikke enige i. Hvis venstrefløjen og humanisterne ikke vil spille med og komme med løsninger, så vinder Dansk Folkeparti hver gang. For de har faktisk et svar - og så kan man jo altid diskutere, om det er et godt svar, men de har da noget, siger Mikkel Andersson.

Özlem Cekic: Må ikke dæmonisere vælgerne

Özlem Cekic, der netop har tabt sin plads i Folketinget for SF, mener heller ikke, at der skal skydes mod de vælgere, der har stemt på DF.

- Det er frygteligt at dæmonisere vælgerne som uintelligente landsbytosser. Vi kan kun takke os selv på venstrefløjen for valgresultatet. Der er mange partier, der kun har forsøgt at gøre noget ved DF's politik ved at snakke dem efter munden, siger hun.

Det er dog ikke kun indvandrer- og flygtningespørgsmål, der har fået vælgerne til at sætte kryds ved DF, mener hun:

- Dansk Folkeparti har sagt nej til offentlighedsloven, de sagde nej til folkeskolereformen og skatteformen. Det sagde venstrefløjen ja til, og det bliver DF belønnet for, siger Cekiz.