Lægerne: Vi skal ikke sige nej til fru Hansen

Det er politikernes ansvar at finde en løsning på de galoperende medicinpriser.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, vil have politikerne på banen, så hospitalernes økonomiske problemer kan blive løst. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Lægeforeningen kritiserer politikerne for ikke at gå ind debatten om prioritering af medicin. De vil have en overordnet diskussion om, hvornår man skal uddele dyr medicin til patienter.

- Der er simpelthen behov for, at de går ind i den her diskussion, så vi får ændret på den måde, som vi har med området at gøre på, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

Flere hospitaler melder, at de står over for fyringer og stillingsnedlæggelser som følge af stigende medicinudgifter, og det er ifølge foreningen uholdbart.

- Det er ikke i orden, at de afdelinger, der bruger den dyre sygehusmedicin, også samtidig bliver nødt til at fyre personale, siger Andreas Rudkjøbing.

Nationalt beslutningsorgan

Dermed slutter de sig til koret af hospitalsdirektører, som appellerer til politikerne om at vælge noget af den dyre medicin fra.

- Vi forestiller os et uafhængigt, stærkt fagligt organ, som på nationalt niveau foretager de her diskussioner og beslutningsoplæg, siger Andreas Rudkjøbing.

Med et nationalt beslutningsorgan slipper lægerne for at sidde og vurdere, om den enkelte patient skal have en dyr medicin eller ej.

- Vi vil aldrig gå med til, at det er lægen i den enkelte situation, som skal sige til sin patient – ’Nej, kære fru Hansen, der er ikke råd til den her behandling’, siger formanden.

15 milliarder er ikke nok

Regeringen har i deres udspil ’Danmark på sikker vej – plan for et stærkere fællesskab', forsøgt at komme problemet med hospitalternes pressede økonomi til livs. De vil give 15 milliarder kroner til sundhed og ældre frem til 2020.

Men det har Andreas Rudkjøbing ikke meget tilovers for.

- Umiddelbart lyder 15 milliarder kroner af rigtig mange penge. Men jeg tror ikke, at vi får løst problemet med dyrt sygehusmedicin med et håndgreb som dette, siger han.

Men hans kritik er ikke kun forbeholdt regeringen. Det er ifølge ham dybt problematisk, at begge sider af den politiske midte lægger op til historisk set lave udgiftsstigninger på sundhedsområdet i årene fremover.

- Vi står med kæmpestore og stigende behov for behandlinger og dermed også stigende behov for ressourcebrug, siger han.

Optag en video med dig selv og fortæl om dit bud på en løsning og send den til os på drdinstemme@dr.dk. Du kan også lægge din video på DR Nyheders Facebookside - eller skrive din mening nedenfor.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:556e8c2ba11f9f0a2881e290

Facebook
Twitter