Løkke anbefaler Pia Kjærsgaard som ny formand for Folketinget

Hun er et godt menneske og en god ven, lyder det fra statsministeren.

Pia Kjærsgaard vil være et 'meget kvalificeret' bud på Folketingets næste formand, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Her binder den nyudnævnte justitsminister Søren Pind (V) hendes sko på valgnatten. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

Folketinget kan om kort tid få sin første kvindelige formand.

Det tyder det i hvert fald på, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop har anbefalet hende til posten som Mogens Lykketofts (S) efterfølger.

- Jeg synes, at Pia Kjærsgaard forekommer som værende et meget kvalificeret bud på en ny formand for Folketinget, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvorfor ikke en fra Venstre?

- Nej, vi er gået i regering. Og jeg synes også, at det hører til det at være ydmyg overfor det folketingsvalgresultat, der ligger, og at vi ikke både skal have formandsposten og være regering.

'Rigtigst' at DF får den post

Dansk Folkeparti er med 37 mandater det største parti i blå blok, og derfor vil det være naturligt, at de får posten som Folketingets formand, lyder det.

- Vi ønsker at formidle et bredt samarbejde i Folketinget, og i det lys synes jeg, at det rigtigste vil være, at det parti, der har haft den største fremgang og er grunden til, at jeg kan stå her i dag, besætter den post, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren roser Pia Kjærsgaards evner som politiker og udtrykker stor respekt for hendes arbejde gennem de seneste årtier i dansk politik.

- Pia er for det første en meget, meget garvet parlamentariker, som har haft en helt fantastisk karriere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Pia Kjærsgaard: Afventer afstemning

Det er både Kjærsgaards politiske og personlige evner, som statsministeren roser den tidligere DF-formand for:

- Ud af Fremskridtspartiet opstod Dansk Folkeparti som en fugl føniks, som hun i den grad har æren for har foldet vingerne ud. Det fremkalder en enorm respekt.

- Hun er simpelthen et godt menneske og en god ven, og det er ikke forbeholdt dem, som hun deler holdning med. Jeg er jo ikke altid enig med Pia Kjærsgaard, siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen understreger dog, at det ikke er hans afgørelse, hvem der skal være Folketingets næste formand. Han 'gør bare rede for, hvad der er mine og Venstres overvejelser'.

Pia Kjærsgaard skriver selv i en kortfattet sms til DR Nyheder:

- Afventer endelig afstemning. Vh Pia.