Løkke dagen derpå: Der venter svære forhandlinger

Venstre fik ikke et drømmevalg, lyder det fra partiformanden.

Lars Løkke Rasmussen ser frem til svære forhandlinger om en ny regering. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © DR)

Lars Løkke Rasmussen går en svær tid i møde, når han i de kommende dage skal forsøge at danne regering.

Det skriver Venstre-formanden selv i en statusopdatering på Facebook, som er Løkkes første offentlige udtalelse efter valgnatten.

- Venstre fik ikke det valg, vi drømte om, men vi fik muligheden for at kunne sætte os i spidsen for en regering, der kan gribe opsvinget og få det til at få fæste i hele Danmark, skriver Lars Løkke Rasmussen.

- Den mulighed skal afsøges de kommende dage. Der venter svære forhandlinger, skriver han.

Ved middagstid ankom Venstre-formanden til partilederdebat hos Publicistklubben, hvor han ikke kom de svære forhandlinger nærmere.

- Nu kommer der en dronningerunde, så må vi se hvordan partierne rådgiver dronningen, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Markant tilbagegang

Venstre mistede hele 13 mandater og må nu tage til takke med positionen som næststørste parti i blå blok efter Dansk Folkeparti. Samtidig går Venstre fra at være Folketingets største parti til en position som tredjestørst efter Socialdemokraterne og DF.

Ikke desto mindre er der nu et blåt flertal i Folketinget, og Lars Løkke Rasmussen skal nu forsøge at danne en ny borgerlig regering.

Det står endnu ikke klart, om der bliver tale om en ren Venstre-regering, eller om Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller De Konservative bliver en del af en kommende regering.

Flere partier i spil

DF-formand Kristian Thulesen Dahl svarede på valgaftenen meget kortfattet på spørgsmålet om, hvorvidt Dansk Folkeparti skal i regering.

- Jeg regner med, at det bliver en god snak, sagde han om de kommende dages forhandlinger i blå blok.

Liberal Alliances Anders Samuelsen har meldt sig klar til at påtage sig et regeringsansvar, mens De Konservatives Søren Pape Poulsen har 'svært' ved at se partiet gå med i en ny regering.

Det har hans partifælle Brian Mikkelsen imidlertid udfordret her til morgen ved at holde en dør på klem for konservativ regeringsdeltagelse.