Løkke: Jeg har fået et bredt mandat til at danne regering

Lars Løkke Rasmussen (V) vil nu indkalde de borgerlige partier til en ny omgang forhandlinger med henblik på at danne en mindretalsregering.

Løkke understreger, at det er vigtigt for ham, at en kommende regering er villig til at samarbejde bredt i Folketinget. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har nu fået et langt bredere mandat, og dermed er det muligt for at gå i gang med forhandlinger om at danne en mindretalsregering.Det står klart, efter at han har været en tur forbi dronningen på Amalienborg og er blevet udpeget som kongelig undersøger.- Jeg har fået et bredt mandat til at danne en regering under min ledelse. Jeg vil derfor senere i dag optage nye drøftelser med de partier, der vil være parlamentarisk grundlag eller indgå i en sådan regering, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Uanset hvordan en regering nærmere tager sig ud, er det vigtigt, at den kan præsentere en politik, som nyder opbakning i den kreds af partier, der har udstyret mig med det brede mandat, siger han.Efter den første dronningerunde blev det pålagt Løkke at gå efter en borgerlig flertalsregering bestående af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Det lykkedes som bekendt ikke.Dansk Folkparti bliver de første, der kaldes til nye forhandlinger på Christiansborg senere i dag.Vigtigt med bredt samarbejdeLøkke understreger, at det er vigtigt for ham, at en kommende regering er villig til at samarbejde bredt i Folketinget.- Det er vigtigt, at det ikke bliver en regering, der lukker sig om sig selv. Og hvis det bliver en smal V-regering, så er den dimension vigtig, siger Løkke.

Det store spørgsmål er fortsat, hvordan en ny regering skal se ud. For at den skal være stabil, er opfattelsen at Dansk Folkeparti skal med.Det åbnede DF-formand Kristian Thulesen Dahl da også lidt mere op for i dag.- Vores ønske er en mindretalsregering, og vi indtræder i sådan en regering, hvis grundlaget er i orden, sagde han.Valgresultat presser DFDF-formanden har tidligere været langt mere mådeholden med at stille sit parti og sine vælgere ministerposter i udsigt. Thulesen Dahl har igen og igen lagt vægt på, at hans parti ville få størst indflydelse ved at stå uden for regering.Så sent som for to dage siden sagde Kristian Thulesen Dahl følgende:- Jeg tror stadig, at det mest sandsynlige er, at vi er uden for regering.

Valgresultatet gjorde dog Dansk Folkeparti til det største parti i blå blok, og siden er presset vokset i forhold til regeringsdeltagelse.Men uenighederne mellem Venstre og DF er ganske store. De største knaster mellem de to partier vil være, hvor mange penge der skal bruges på den offentlige sektor, hvor stram udlændingepolitikken skal være, og hvordan Dansk Folkepartis EU-skeptiske linje skal håndteres.Derfor ventes det også, at forhandlingerne om en ny regering kan trække ud.1988: Fire dronningerunderDet er set før, at man skulle igennem flere dronningerunder, før det var muligt at pege på en statsminister.Efter valget i 1988 måtte der hele fire dronningerunder til, før en regering kunne dannes.I første runde var Folketingets formand, Svend Jakobsen, forhandlingsleder. Han blev efterfulgt af de radikales leder, Niels Helveg Petersen.Dernæst blev de konservatives leder, Poul Schlüter, forhandlingsleder. Til sidst kunne dronningen - efter en fjerde dronningerunde - bede Poul Schlüter om at danne regering

Facebook
Twitter