Løkke står fast: Ingen skal prioriteres fra i sundhedsvæsenet

Samme toner lyder fra DF, som vil bremse de planlagte sænkelser af selskabsskatten og i stedet bruge pengene på sundhed.

Venstres formand afviser, at medicin i fremtiden skal prioriteres fra i sundhedsvæsenet på grund af prisen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En læge skal altid have mulighed for at anvise lige præcis den medicin, han eller hun mener, er bedst for en patients muligheder for at blive rask. Uanset prisen på medicinen.

Det insisterer Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på.

Det gør han, selvom en række hospitalsdirektører og regionspolitikere - herunder flere fra hans eget parti - finder det nødvendigt at prioritere noget af den dyre medicin fra, hvis sygehusenes budgetter skal hænge sammen i de kommende år.

- Vi skal give patienterne den medicin, de har brug for. Det må aldrig være sådan, at lægen ikke kan give den behandling, som, han synes, er den rigtige.  Det må aldrig være sådan, at han og patienten er enige om at gøre noget, men så lader være, fordi pengene ikke er der, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Regionspolitikere: Vi er nødt til at prioritere

Førende regionspolitikere fra Venstre siger ellers, at det fremover kan blive nødvendigt at fravælge dyr medicin.

- Alt andet er at lukke øjnene for virkeligheden, siger Jens Stenbæk (V), der er regionrådsformand for Region Sjælland.

Lars Løkke Rasmussen kan godt følge tankegangen, men afviser ikke desto mindre, at læger fremover skal skele til prisen på en bestemt type medicin, hvis en patient har bedst af lige netop den type medicin.

- Jeg kan da sagtens forstå, at de (regionspolitikerne, red.) er frustrerede, for man må stilfærdigt konstatere, at regeringen har svigtet sundhedsområdet. Man har brugt seks milliarder kroner mere på asylområdet og for lidt på sundhedsområdet, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi ser eksempler med stressede sygeplejersker og arbejdstilsynsrapporter, der påtaler patienter, der ligger i eget urin, så det her område er svigtet, siger han.

Venstre vil bruge ulandsbistand på medicin

Venstre-formanden vil i modsætning til den nuværende regering skære i udviklingsbistanden til verdens fattigste lande, og den fortjeneste skal blandt andet gå til sundhedsvæsenet herhjemme.

- Vi ønsker at nedprioritere udviklingsbistanden - penge, som vi sender ud af landet, og som vi hellere vil bruge på danske sygehuse - og den måde vi tager imod flygtninge på. Vi vil lave en integrationsydelse, så vi kan spare nogle penge, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger, at han på den måde vil have 20 milliarder kroner mere end den nuværende regering til rådighed i de kommende år. De penge 'kan investeres i velfærd', siger Lars Løkke Rasmussen.

DF: Brems selskabslettelser og prioriter medicin

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener heller ikke, at hospitalerne skal have lov til at fravælge dyr medicin til patienterne.

Han mener i stedet, at staten skal undersøge mulighederne for - sammen med andre lande - at indkøbe medicin og dermed få den til mere favorable priser.

- Vi skal huske på, at Danmark er et forholdsvis lille marked, og køber vi ind sammen med andre lande, kan vi sandsynligvis få det billigere.

Thulesen Dahl anerkender dog, at medicinudgifterne med al sandsynlighed alligevel vil stige i fremtiden. Derfor er han også klar med en finansieringsmodel:

- Vi har foreslået, at man lader være med at sætte selskabsskatten yderligere ned, som man har vedtaget fra i år til næste år. Det vil give over en milliard kroner, som vi blandt andet kan bruge til at sikre et ordentligt sundhedsvæsen, siger han.

Hvor hårdt vil du stå på det krav?

- Vi vil stå meget hårdt på, at vi har et sundhedsvæsen i verdensklasse, og at vi prioriterer det i vores velfærdssamfund. Det er helt afgørende for Dansk Folkeparti, siger Kristian Thulesen Dahl.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk