Løkke til regionerne: Det er nu, der skal leveres

I et nyt sundhedsudspil truer Venstre med at lukke regionerne. De får fire år til at bevise deres værd.

Venstre truer med at lukke regionerne, der har ansvaret for de danske sygehuse, ned, hvis de ikke beviser deres værd inden for fire år. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

Venstres syn på regionerne har været noget flakkende de seneste år, men nu tyder det på, at partiet har fundet sin holdning.

I et nyt udspil lægges der op til, at regionerne får fire år til at bevise deres værd og leve op til syv konkrete krav. Sker det ikke, bliver de lukket.

- Hvis jeg vinder valget, vil jeg holde regionerne op på nogle krav. Nu er det nu, nu skal der leveres, siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på et pressemøde.

Det fremgår af udspillet, at der skal være langt mere fokus på patienterne, hvis regionerne skal fortsætte som organisatorisk ramme for det danske sundhedsvæsen.

Det er blandt kravene, at ventetiden til diagnose og behandling skal nedbringes, kræftpatienter skal behandles til tiden, og overbelægningen skal reduceres markant.

Afsætter 16 milliarder kroner

Venstre afsætter i sundhedsudspillet 16 milliarder kroner over de kommende år. Det er én milliard kroner mere end regeringen har afsat i deres udspil.

- Vi deler regeringens analyse af, at der er behov for at afsætte 15 mia. kr. ekstra til sundhed og ældre i de kommende år.

- Men derudover ønsker vi at prioritere 1 ekstra milliard kroner i 2016-17 til at sikre, at der straks kan blive taget livtag med en af sundhedsvæsenets akutte udfordringer, nemlig den utilfredsstillende indsats over for ældre medicinske patienter, lyder det i udspillet.

Finansieringen skal findes ved at skære 15 milliarder kroner i ulandsbistanden og lave besparelser på 5 milliarder kroner på udlændingeområdet.

Forskelligt syn på regionerne

De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil alle lukke regionerne, og sådan lød det da også fra Venstre tilbage i 2009. 

I starten af 2011 ville Lars Løkke Rasmussen så beholde dem.

Men før folketingsvalget i 2011 meddelte Løkke igen, at regionerne skulle fjernes - men inden kommunalvalget i 2013 forklarede han, at det var der alligevel ikke grund til.