Måling: Alternativet gafler flest vælgere hos De Radikale

Alternativet får en tredjedel af sine stemmer fra tidligere radikale vælgere, viser tal for vælgervandringer.

Helle Thorning-Schmidt (S) forventes at blive afhængig af Alternativets mandater, hvis hun skal sikre sig fire år mere som statsminister. (© Scanpix)

Det er måske ikke så overraskende - set lyset af at partiets frontfigur er tidligere medlem af De Radikale.

Alligevel er det værd at bemærke, at Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen gafler en tredjedel af deres stemmer fra det nuværende regeringsparti.

Det viser tal for vælgervandringer, som Epinion har samlet for DR Nyheder.

Utilfredshed med nyt R-lederskab

Valgforsker Robert Clemmensen fra Syddansk Universitet vurderer, at det skyldes, at en del af Alternativets politik i høj grad ligner radikal politik.

- Noget af det, Alternativet siger, er jo radikalt hjerteblod. Det drejer sig blandt andet om, at det er lokalt funderet politik, der foregår inddragelse af mange forskellige interesser, og der er en høj grad af diversitet i politikformuleringen. Det lyder meget radikalt i mine ører, siger han.

Morten Østergaard overtog formandsposten fra Vestager, men har ikke levet op til forventningerne hos vælgerne. (Foto: © Erik Refner, Scanpix)

- Desuden må man jo også konstatere, at der en del radikale vælgere, der er utilfredse med det nye radikale lederskab, siger Robert Clemmensen.

Formandsposten hos De Radikale overgik for under et år siden til Morten Østergaard, efter at Margrethe Vestager tog til Bruxelles for at blive EU's konkurrencekommissær.

Siden er vælgerne stille og roligt begyndt at sive - i dagens Epinion-måling står De Radikale kun til at få 4,8 procent af stemmerne, hvor de ved valget i 2011 fik 9,5 procent af stemmerne.

Henter vælgere over midten

Det er også interessant, at tallene for vælgervandringerne viser, at 10 procent af Alternativets vælgere kommer fra de borgerlige partier Venstre, De Konservative og Liberal Alliance. Det kan få stor betydning for valgets udfald, vurderer Robert Clemmensen.

- Det er jo vigtigt i denne valgkamp, at der er nogle partier, der er i stand til at hive vælgere hen over midten, fordi det ser ud til at blive meget, meget tæt, siger valgforskeren.

I dagens Epinion-måling står Alternativet til at få fire procent af stemmerne, hvilket er et godt stykke over spærregrænsen på to procent.