Mens vi venter på Lars Løkke: Slotsholmens ministre rydder deres kontorer

Afgående skatteminister Benny Engelbrecht har brugt arbejdsdagen på at pakke ministerkontoret ned, mens Manu Sareen passer sin familie.

Da Benny Engelbrecht (S) (tv.) overtog Skatteministeriet fra Morten Østergaard (R), fik Engelbrecht portvin i overdragelsesgave - til at klare de mange skandalesager i Skat med, lød begrundelsen. Nu skal han selv finde på en ny gaveidé, og det er der god tid til. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Da fungerende skatteminister Benny Engelbrecht mandag formiddag satte sig til rette i flyet i Sønderborg med kurs mod ministerkontoret på Christianshavn i København, var der få arbejdsopgaver i vente.

De fleste embedsmænd i ministeriet holder fri, sagsmapperne bliver ikke leveret ind på ministerkontoret og på listen over Benny Engelbrechts uopsættelige arbejdsopgaver, er der kun et punkt: Oprydning og nedpakning af skatteministerens kontor.- I dag tøffer jeg ligeså stille over og begynder at rydde op på kontoret. Det tager sgu tid.  Der er ting, der skal arkiveres. Jeg vil hellere gøre det nu end i sidste sekund, fortæller Benny Engelbrecht på telefonen fra det sønderjyske.Ikke en 90 timers arbejdsugeDe seneste par dage er ikke blevet brugt på ministeropgaver. I stedet har han haft tid til at skrive sin Sankt Hans-tale, der skal holdes i morgen aften. Talen er hans egen og skal ikke læses igennem af rådgiveren i ministeriet. Befriende - synes han.Nu kan han sige det, han har lyst til, uden det skal godkendes.Ligesom de 19 andre ministerkolleger kan Benny Engelbrecht snart skrive 'forhenværende' på visitkortet. Sammen med ministeriernes embedsmænd er ministrene nemlig parkeret i en slags venteposition, mens Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, forsøger at få dannet en ny regering.

Den radikale minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen, har slet ikke været på Slotsholmen siden valget. Han pakkede sit kontor, allerede inden valget var afgjort - og før han vidste, at han ikke blev genvalgt.- Jeg må indrømme, at jeg har været virkelig mæt af politik. Virkelig, virkelig mæt. Selvfølgelig er det ærgerligt, at man ikke kommer ind, men det er på en måde også en lettelse. Jeg har haft psykotravlt og ikke noget socialt liv, siger han.Ministre laver så lidt som overhovedet muligtManu Sareen har ingen politiske punkter på sin to-do liste for denne uge. Den står på familie, sankt hans-fest, venner og børnebøger.- Jeg glæder mig som et lille barn til at kunne se dem allesammen igen. Nu går jeg egentlig bare og venter på at finde ud af, hvem der skal overtage nøglen, siger Manu Sareen.Og selv hvis Manu Sareen ville have færdiggjort nogle politiske opgaver, inden Lars Løkke Rasmussen beslutter sig, så er hans muligheder faktisk begrænsede.

Grundloven trækker nemlig en naturlig grænse for, hvad de fungerende ministre må foretage sig. Her står der, at de fungerende ministre "kun må foretage sig, hvad der er til embedsforretningernes uforstyrrede førelse.". Eller sagt med andre ord:- Så lidt som overhovedet muligt, som journalist og forfatter Kaare R. Skou, der har dækket dansk politik i årtier, udlægger det.Kaare R. Skou forklarer, at en stor del af embedsmændene lige nu bruger ventetiden på at afspadsere, ligesom ministrene ikke må tage nogen initiativer.Gaven er købtBenny Engelbrecht tror også, der kan lande et par enkelte sagsmapper på hans bord. EU-spørgsmål af løbende karakter fortæller han. Men siden regeringen tabte valget i torsdags, har han blandt andet overvejet, hvad han skal give den nye skatteminister i overdragelsesgave.Har du bestemt, hvad gaven skal være?- Det har jeg - og jeg afslører det ikke, siger Benny Engelbrecht.

Selvom det snart er slut for sønderjyden, der for ni måneder siden blev hevet ind i Skatteministeriet som den nyeste minister, så har han appetit på mere. Han blev nemlig ikke færdig med alt, han gerne ville som skatteminister, bedyrer han.- Der er en meget bedre stemning i dag end for ni måneder siden. Men det er absolut ikke "mission accomplished". Hvis jeg får muligheden, så er det bestemt et område jeg gerne vil arbejde med igen, siger han.Med 8.516 personlige stemmer er Benny Engelbrecht garanteret endnu periode som medlem af Folketinget.

Facebook
Twitter