Mogens Jensen om DF's dobbeltmandater: Et demokratisk problem

Socialdemokraternes Mogens Jensen mener ikke, man kan passe sit arbejde i Folketinget, hvis man også sidder i byrådet.

Socialdemokratiets Mogens Jensen har siddet 10 år i Folketinget og mener, det er alt for hårdt at have flere mandater. (Foto: DR © DR)

Mens Dansk Folkeparti tillader deres folketingsmedlemmer at have dobbeltmandater, så er det ikke i orden hos Socialdemokraterne.Afgående minister og genvalgt folketingsmedlem Mogens Jensen (S) mener ikke, at man har tid til at passe sit arbejde i Folketinget og byrådet eller regionsrådet på samme tid.

- Jeg synes, det er problematisk. Det at være folketingsmedlem er mere end et fuldtidsarbejde, og jeg kan ikke se, at man kan overkomme det hele. Man får et mandat som folkevalgt medlem. Som vælger får man ikke det ud af politikerne, som man har krav på, siger Mogens Jensen.Demokratisk problemI Dansk Folkeparti har 24 ud af 37 nyvalgte folketingsmedlemmer dobbelte eller tredobbelte mandater. Mogens Jensen råder Dansk Folkeparti til at følge de regler, som Socialdemokraterne selv har indført.- Jeg synes, de skal følge de regler, vi har. Det er også et demokratisk problem at have samlet magten på så få mennesker, siger Mogens Jensen.

Han mener desuden, at nogle politikere sidder på flere poster af økonomiske årsager.- Det er ret lukrativt - man opnår noget, der ligner en ministerløn ved at sidde alle tre steder, så jeg kan godt forstå, nogen holder fast i det, siger Mogens Jensen.Hårdt arbejdeDet har dog både negative og positive konsekvenser at sidde flere steder, lyder det fra lektor i Statskundskab på Aarhus Universitet Helene Helbo Pedersen.- Det positive er, at det forbinder det lokale med det nationale. Problemet er, at det er hårdt arbejde at sidde i Folketinget og have tid nok til at varetage opgaverne fornuftigt og ansvarligt, hvis man sidder i et byråd og skal pendle til Folketinget i København, siger hun.

Helene Helbo Pedersen mener, at det kan komme til at gå ud over en af posterne:- Der kan være mange teknisk svære sager, som man skal bruge tid på at sætte sig ind i, og hvis man skal følge både en sag i Folketinget og byrådet, så kan man blive splittet, fordi man ikke kan nå det hele.DF kan få et problemHelene Helbo Pedersen vurderer, at de mange dobbeltmandater kan blive et problem for Dansk Folkeparti.- Det er en stor andel, og det skaber et pres på folketingsgruppen eller de byråd, de er valgt ind i. Men det er en ny situation for dem, at de har så mange, siger hun.

Modsat Mogens Jensen mener hun ikke, at det økonomiske incitament for at have flere mandater er et problem.- Der er jo mange byrådsmedlemmer, der har et erhverv ved siden af, så jeg ser kun, det er et problem, hvis de ikke varetager deres job.

Facebook
Twitter