Nationalpartiet jagter små 7000 erklæringer: Det er en demokratisk skandale

Nationalpartiet har stadig tid til at få de sidste vælgererklæringer, men formanden er pessimistisk.

Yahya Hassan og de øvrige kandidater fra Nationalpartiet håber på, at partiet kan nå at samle vælgererklæringer nok til at kunne stille op som parti. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Yahya Hassan og hans partifæller i Nationalpartiet giver ikke op.

Partiet mangler godt nok omkring en tredjedel af de nødvendige vælgererklæringer for at kunne stille op til folketingsvalget, men partiet kan vente helt frem til 15 dage før valgdagen med at aflevere den samlede pakke på de krævede 20.260 erklæringer til indenrigsministeriet.

Formand Kashif Ahmad håber på, at flere borgere vil sende vælgererklæringer af sted til partiet de næste dage.

- Så må vi gøre status om to-tre-fire dage og se, hvor langt vi er nået. Og hvis ikke vi når det, så iværksætter vi vores plan b, siger Kashif Ahmad med henvisning til, at kandidaterne kan stille op uden for parti - eller som løsgænger, som man normalt kalder det.

Demokratisk skandale

Det unge parti blev stiftet i november, men fik ekstra meget omtale i april, da digteren Yahya Hassan fortalte, at han stiller op for partiet.

Ifølge Kashif Ahmad har partiet allerede rigeligt med vælgererklæringer. Men på grund af systemet, hvor en erklæring skal godkendes af kommunen, sendes tilbage til underskriveren og derefter videre til Nationalpartiet, mangler partiet stadigvæk i underkanten af 7000 erklæringer.

Nationalpartiet har skubbet på for at få en Nem-Id-løsning, men uden held. Det kalder formanden for både "deprimerende og udemokratisk".

- Jeg synes, det er en demokratisk skandale. Og i dag, når jeg står og ser, der bliver udskrevet valg, så tænker jeg, om vi lever i et demokrati eller i et kontrolsamfund?, siger Kashif Ahamd.

Ifølge formanden har over 30.000 vælgere skrevet under på erklæringer, så hvis systemet havde været mindre sløvt, var partiet ifølge ham klar til at stille op. Med de få dage tilbage er formanden derfor heller ikke optimistisk.

- Jeg synes jo, at det hele har været pessimistisk hele tiden, fordi vi har stået med over 50 procent ekstra vælgererklæringer uden at kunne komme igennem, siger Kashif Ahmad.

Partiets plan b

Partiets 'plan b' er, at kandidaterne stiller op som løsgængere, men det bliver ikke nemt.

- Vi ved, det er hårde odds, vi er oppe imod. Det er partierne, der rydder fladerne. Men vi må bruge de midler, vi har til rådighed: Sociale medier og tage ud og snakke med folk, siger Kashif Ahmad.

Og så har partiet Yahya Hassan, som før har vist, at han kan tiltrække mediernes opmærksomhed.

- Jeg talte med Yayha sent i går for at sige, at der var en mulighed for, at der blev udskrevet valg. Og han var sådan set meget optimistisk og klar til valgkamp - om end han syntes, at det var en skandale, hvis vi ikke kan blive stillet op som parti, siger Kashif Ahmad.