Ordførere: Vanskelige børn skal ikke parkeres med kriminelle

Det er en falliterklæring at anbringe børn under 15 år på lukkede institutioner, bare fordi de er vanskelige, siger flere ordførere. S er uenig.

Egely er en af landets otte sikrede institutioner for unge kriminelle, hvor også børn, som er til fare for dem selv eller deres omgivelser, bliver placeret. (Foto: Sara Aggefeld Larsen © DR Fyn)

Børn under 15 år, som ikke nødvendigvis har gjort noget kriminelt, men som vurderes at være til fare for dem selv eller deres omgivelser, skal ikke placeres på sikrede institutioner sammen med dømte kriminelle.

Sådan lyder det fra flere politiske ordførere, efter at DR Nyheder har kunnet fortælle, at børn helt ned til 12 år bliver anbragt på landets otte sikrede institutioner, hvor der også bor dømte kriminelle på 17-18 år.

- Det er en falliterkæring, at vi anbringer børn med store udfordringer blandt kriminelle unge, fordi det er det eneste sted, man umiddelbart kan håndtere dem, siger Karina Lorentzen, som er formand for Folketingets Retsudvalg og medlem af SF.

R: Det gør ondt i maven

Tal fra Danske Regioner viser, at der de seneste fem år har været 112 anbringelser af børn under 15 år på sikrede institutioner.

Mange af institutionerne er omringet af høje hegn, og der er massive sikkerhedsforanstaltninger som for eksempel isolationsrum, mulighed for at låse dørene og overvågningskameraer. Mest af alt minder mange af de sikrede institutioner om fængsler, lyder det fra Karina Lorentzen.

- Det er bekymrende, at så mange børn ikke kan håndteres inden for vores socialpolitiske system. 112 børn er rigtig, rigtig mange, og vi bør undersøge, hvad årsagen til det er, siger hun.

De Radikales socialordfører, Lotte Roed, bakker op:

- Det gør ondt i maven, at der er nogle unge, der ender i en lukket institution, fordi vi ikke har formået at hjælpe dem andre steder. De skal have den psykiatriske hjælp, der skal til, siger hun.

S: Nogle gange er låste døre nødvendigt

I øjeblikket sidder fem børn under 15 år bag lås og slå, fordi de enten har gjort noget kriminelt eller er blevet vurderet til at være til fare for sig selv eller andre.

Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener dog ikke, at der er noget i vejen med at anbringe børn under 15 på sikrede institutioner - hvad enten det er sammen med kriminelle unge eller ej.

Det er nemlig vigtigt at huske på, hvad en sikret institution er, understreger hun:

- Det er jo en slags socialpædagogisk skadestue, hvor der er ro og regelmæssighed, og hvor personalet kan håndtere de sociale og psykiske udfordringer, som de unge står overfor.

- Det er rigtigt, at dørene er låste, men for nogen unge, kan det være afgørende for, at de ikke gør skade på dem selv eller andre. Det, der er væsentligt for mig, er, at der er voksne socialpædagoger tæt på dem, og det er der her, siger hun.

K: Sikrede institutioner er kun for dømte

De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado er langt fra enig. Hun melder sig i gruppen af ordførere, der er imod, at børn under 15 år bliver placeret på de sikrede institutioner.

- For mig lyder det som om, at de her unge bliver parkeret i sikrede institutioner, og det synes jeg ikke er rimeligt. Hvis man for eksempel er psykisk syg eller meget svært udadreagerende, skal man ikke sidde i et fængselslignende miljø, de skal have den rigtige behandling.

Hun mener, at de sikrede institutioner udelukkende skal tage sig af dømte unge og af dem, der er i forvaring.

- Og så må det være kommunens opgave at finde et tilbud til de børn under 15 år, som ellers ville have været placeret i de sikrede institutioner, siger Mai Mercado.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk