OVERBLIK Sådan skal DF’s ekstra velfærdsmilliarder fordeles

Dansk Folkeparti vil i løbet af de næste fem år bruge næsten 64 milliarder kroner på blandt andet de ældre, retsområdet og forsvaret.

De ældre og sundhedsvæsnet skal ifølge DF's nye økonomiske plan have tilført 25 milliarder kroner ekstra over de næste fem år.

63,9 milliarder kroner.

Så meget skal der i løbet af de næste fem år bruges på velfærdsstaten, hvis Dansk Folkeparti får det, som de gerne vil, efter folketingsvalget.

Ifølge partiets dugfriske økonomiske plan – som er den første samlede økonomiplan i partiets 20 år lange historie - skal der frem til 2020 afsættes 63,9 milliarder kroner, som blandt andet skal bruges på hospitalerne, de ældre, retsområdet og forsvaret.

- Udspillet er en åbenhjertig fortælling til danskerne om, hvordan man kan forbedre velfærdssamfundet. Og hvordan man kan finde pengene til det frem til 2020, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Dropper yderlige selskabsskattelettelser

Det økonomiske råderum skal blandt andet findes ved at skære i ulandsbistanden og sløjfe yderligere skatterabatter til virksomhederne:

 • 39 milliarder kroner kommer fra et øget økonomisk råderum. Beløbet matcher det, Socialdemokraterne og De Radikale vil afsætte til velfærdsområdet ved blandt andet at øge det offentlige forbrug med 0,6 procent om året.

 • 5 milliarder kroner kommer fra at fastholde selskabsskatten på 23,5 procent frem for at sænke den til 22 procent næste år, som ellers er planen.

 • 14,9 milliarder kroner kommer fra at sænke ulandsbistanden fra nuværende 0,83 procent til 0,7 procent af BNI.

 • 5 milliarder kroner kommer fra diverse omlægninger.

 • Derudover vil Dansk Folkeparti omlægge asylpolitikken, hvilket ifølge partiets beregninger ”på sigt vil spare mange ressourcer”.

Flest penge til sundhed og ældre

Ifølge Dansk Folkepartis økonomiske udspil skal sundhedsområdet og de ældre have den største bid af milliardkagen.

Det skyldes, at der kommer flere ældre i de kommende år, som kræver pleje og omsorg. Derudover skal der bruges flere penge på sundhedsområdet, som blandt andet skal gå til at bekæmpe overbelægning på sygehusene og sikre en bedre behandling til patienterne.

Men partiet vil også afsætte penge til blandt andet børne- og ungeområdet, socialområdet og til at halvere genoptjeningskravet på dagpengeområdet:

 • 25 milliarder kroner til sundheds- og ældreområdet.

 • 10 milliarder kroner til børn og unge – herunder bedre forebyggelse.

 • 5 milliarder kroner til retsområdet – heriblandt ekstra politi og grænsekontrol. Ifølge udspillet skal politiet sikres ordentlige arbejdsforhold.

 • 4 milliarder kroner til socialområdet – herunder en større indsats over for udsatte.

 • 4 milliarder kroner til initiativer, der skal ”sikre et Danmark i bedre balance”.

 • 3 milliarder kroner til initiativer, der skal sikre et bedre forsvar.

 • 12,9 milliarder kroner til en ramme, som senere skal udmøntes. De skal blandt andet bruges på at skabe vækst og arbejdspladser.

Mere konkret er partiet dog ikke i sit udspil.

Men de specifikke detaljer skal nok komme, understreger partiformanden.

- Nu er rammen om den økonomiske politik på plads, og så kan vi tillade os at byde ind med løsninger i forhold til de områder i vores velfærdssamfund, hvor vi mener, tingene skal gøres bedre, siger Kristian Thulesen Dahl.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk