Pia K eller Thorning som folketingsformand? Blå støttepartier har ikke taget stilling

Hverken Liberal Alliance eller Konservative har taget stilling til, hvem de peger på som ny formand for Folketinget.

(Foto: Foto: Keld Navntoft © Scanpix Danmark)

Når de 179 nyvalgte folketingsmedlemmer snart træder sammen i Folketinget for første gang, kan det blive med udsigten til en dramatisk afstemning i Folketingssalen allerede på dag ét.

For skal det være Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, eller Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt, der skal vælges til den prestigefyldte post som formand for Folketinget?

Det spørgsmål kan vise sig at blive særdeles spændende, for hverken Liberal Alliance eller Det Konservative Folkeparti har på forhånd gjort op, hvem af de to kandidater partierne vil pege på.

Ingen løfter til DF

I Liberal Alliance afviser gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll, at partiet automatisk lægger stemmer til valget af Pia Kjærsgaard til posten som formand for Folketinget.

- Liberal Alliance har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal være formand for Folketinget, skriver gruppeformanden i en sms til DR Nyheder.

Heller ikke i Det Konservative Folkeparti har man afgivet løfte om, hvem partiet vil pege på. Det bekræfter partiformand Søren Pape Poulsen til DR Nyheder.

Normalt er valget til posten, der giver adgang til egen bil, chauffør, bolig på Christiansborg og en årsløn svarende til statsministerens, afgjort på forhånd. Det er kutyme, at et bredt flertal af folketingsmedlemmerne vælger den nye formand.

Løkke støtter Pia K

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldte søndag formiddag ud, at han peger på Pia Kjærsgaard som formand - en udmelding som Pia Kjærsgaard indtil videre ikke vil kommentere på. Hun skriver i en kortfattet sms til DR Nyheder:

- Afventer endelig afstemning. Vh Pia.

Senere søndag meldte tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sig ind i kampen om den prestigefyldte formandspost, da hun talte med pressen på Socialdemokraternes ekstraordinære kongres på Frederiksberg.

- Jeg skal ikke sidde på bagerste række. Jeg skal sidde i Folketingets præsidium. Det ser jeg meget frem til, det har jeg aldrig prøvet før, siger Helle Thorning-Schmidt.

Så du er kandidat til formandsposten i Folketingets præsidium?

- Det kan man aldrig vide.

Afgjort i en orientalsk krukke

I sidste ende kan de borgerlige støttepartier dog blive tvunget til at pege på Pia Kjærsgaard for at få noget af deres egen politik igennem, vurderer DR's politiske redaktør, Uffe Tang.

- Hvis de Konservative og Liberal Alliance vil gøre sig nogen forhåbninger om at få stemt topskattelettelser igennem med Dansk Folkepartis stemmer, så kan de være nødt til at støtte Pia Kjærsgaards formandskandidatur, siger han.

Valget til den prestigefyldte post er tidligere endt på ganske dramatisk vis. I 1998 måtte der lodtrækning til for at afgøre, om formandsposten skulle gå til Venstres kandidat Ivar Hansen eller Socialdemokraternes kandidat Birte Weiss.

Afstemningen endte uafgjort, og derfor blev to sedler med navnene på de to kandidater puttet i en orientalsk vase. På vinderloddet stod Ivar Hansens navn, hvorfor han efterfølgende blev valgt til posten som Folketingets formand.