Pia Olsen Dyhr: Vil holde DF fast på dagpenge-aftale

DF og SF har en aftale om hurtige genoptjening af dagpenge - og det løfte regner Pia Olsen Dyhr med, at DF vil overholde.

To folkeparti-leder giver hinanden hånden på, at den periode man skal arbejde for at genoptjene retten til dagpenge, skal halveres. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

De to folkepartier SF og DF overraskede mange, da de under valgkampen indgik en alliance om at forbedre vilkårene for dagpengemodtagerne.Partilederne Pia Olsen Dyhr og Kristian Thulesen Dahl gav hinanden håndslag på, at de vil stå sammen om en dagpengeaftale. Den skal halvere den periode, man skal arbejde for at genoptjene retten til dagpenge fra et helt til et halvt år.Eller noget det er bedre.Og den aftale regner Pia Olsen Dyhr med, at Dansk Folkeparti overholder.- Jeg har en aftale med Kristian Thulesen Dahl om dagpengene, og den forventer jeg bestemt, at han lever op til, siger hun.

Dansk Folkeparti har skiftet kursDansk Folkeparti har skiftet voldsomt kurs på dagpenge-spørgsmålet - for det var partiet selv, der i 2010 foreslog den daværende regering den løsning, der blev til virkelighed med dagpengereformen.Dengang blev den periode, man kan få dagpenge i, nedsat fra fire til to år, og samtidig blev der skruet op for, hvor lang tid det tager at genoptjene retten til dagpenge. Før dagpengereformen skulle man have haft arbejde i seks måneder, for på ny at være berettiget til dagpenge - i dag kræver det tolv måneders arbejde.

Men under valgkampen lovede Dansk Folkeparti altså SF, at de kun vil stemme for en dagpengeløsning, der sikrer, at det bliver nemmere at optjene ret til dagpenge.- Hvis ikke der er en halvering af genoptjeningsperioden, eller man på anden vis er kommet det her problem i møde, for eksempel hvis dagpengekommissionen har forslag til, hvordan man kan gøre det endnu bedre end at halvere genoptjeningsperioden, så kommer der ikke nogen aftale med os, sagde Kristian Thulesen Dahl.Dagpenge kan komme på tværs i regeringsforhandlingerLars Løkke Rasmussen har haft flere møder med Kristian Thulesen Dahl om et eventuelt regeringsamarbejde, og her spiller dagpengene efter alt at dømme en rolle.For Venstre, der er gået til valg på, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde, vil det være en bet at sluge en forkortet genoptjeningsperiode. En halvering af genoptjeningsperioden vil ifølge beregninger fra Finansministeriet koste et sted mellem 600 og 800 millioner kroner.

Men SF regner stadig med, at Kristian Thulesen Dahl holder sin del af aftalen og får skrevet en løsning på dagpengespørgsmålet ind i regeringsgrundlaget.- De er jo det største parti i blå blok, så selvfølgelig skal de være sikre på, at det også er en del af det regeringgrundlag, en blå regering måtte komme med, siger Pia Olsen Dyhr.'Eller noget bedre'I aftalen mellem partierne hedder det som nævnt, at en ny aftale om dagpenge skal halvere genoptjeningskravet eller levere en anden løsninger, 'der er bedre' end det.- Det kan jo måles om en anden løsning er bedre eller dårligere end genoptjeningskravet. Og det er jeg helt sikker på, at Kristian Thulesen Dahl vil komme til at høre for, hvis han ikke kan levere, siger Pia Olsen Dyhr.Forhandlingerne om en ny, blå regering er sat på pause i dag, har Lars Løkke Rasmussen meddelt på sin Facebook-profil. Han bruger dagen på at 'fordøje' meldingerne fra de øvrige blå partier, skriver han.

Facebook
Twitter