PORTRÆT Den oplagte efterfølger

Mette Frederiksen blev allerede i 2005 udråbt til at være fremtiden for Socialdemokraterne. Ti år senere står hun til at overtage formandsposten.

Mette Frederiksen er konstitueret som ny socialdemokratisk formand. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Mette Frederiksen er indstillet til at overtage posten som partiformand for Socialdemokraterne efter Helle Thorning-Schmidt.

Dermed får Danmark en ny oppositionsleder, der fra dag et i sin politiske karriere har været en markant personlighed.

36-årige Mette Frederiksen kommer fra en klassisk socialdemokratisk familie i Nordjylland og blev første gang valgt ind i Folketinget i 2001. Hun gjorde allerede på sit første gruppemøde i den socialdemokratiske gruppe opmærksom på sig selv, da hun under en udlændingedebat tog ordet.

- Der sagde hun, at det hele var Karen Jespersens skyld, og at snakken om udlændingestramninger må høre op nu. Alle kiggede i Mette Frederiksens retning, siger DR’s politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

Så fra et meget tidligt tidspunkt vidste stort set alle, hvem den unge Mette Frederiksen var, og hun fortsatte i årene efter med at være en markant socialdemokratisk stemme. Så markant, at Mogens Lykketoft efter valgnederlaget til Anders Fogh Rasmussen i 2005 kaldte Mette Frederiksen et lysende politisk talent og ”fremtiden i partiet”.

Det er nu mere eller mindre en realitet, efter at den tidligere justits- og beskæftigelsesminister her til eftermiddag på møde med partiets hovedbestyrelse og de nyvalgte folketingsmedlemmer blev indstillet som Socialdemokratiets nye formand.

Den endelige beslutning om partiets formand vil dog først blive taget på ekstraordinær partikongres, der skal afholdes senest en måned efter den er indkaldt.

Støtte fra afgående formand

Allerede kort efter, at Helle Thorning Schmidt på valgnatten annoncerede sin fratrædelse, stod flere fremtrædende socialdemokrater frem og åbent erklærede deres støtte til Frederiksen.

I løbet af den følgende dag fulgte flere socialdemokrater trop – herunder flere ministre, der vel at bemærke kom fra flere af de omdiskuterede socialdemokratiske kaffeklubber, der udgør forskellige fraktioner i partiet.

- Man har aldrig set noget lignende i Socialdemokratiet, hvor der altid har været kandidater fra forskellige fløje, når der skulle vælges en ny formand. I dag er det meget entydigt, siger han.

Også den afgående statsminister selv udtalte allerede i går, at hun var helt overbevist om, at ’ Mette Frederiksen bliver en rigtig god formand for Socialdemokraterne’.

’Skrigeskinken’Det er tidligere lykkedes den efter alt at dømme kommende S-formand at sætte en række emner på den politiske dagsorden – som eksempelvis forbud mod købesex og flere rettigheder til fædre – og bare et år efter sit første folketingsvalg modtog hun som 24-årig Nina Bang-prisen for at have udvist ”politisk mod, virkelyst og gennemslagskraft med social fornemmelse”.

- Hun vil være en fornem repræsentant for sit køn og sit parti i kommende regeringer, hed det dengang i priskomitéens udtalelse.

Siden har hun råbt højt om en lang række politiske sager, forklarer Bjarne Steensbeck.

- Så højt, at hun internt fik øgenavnet ’skrigeskinken’. Det er der så ikke nogen, der kalder hende længere, for allerede fra før hun blev minister, slog hun ind på en langt mere kompromissøgende linje, siger Bjarne Steensbeck.

Det har man blandt andet set i forbindelse med reformerne af kontanthjælpen og dagpengene.

- Det er i det hele taget gået stærkt for Mette Frederiksen som minister. Hun har lavet sine kompromisser, men hun har også været i stand til at spille magtspillet i Socialdemokratiet, siger Bjarne Steensbeck.

Gæstebartender og politiker med stort P

Da Mette Frederiksen sidste år fik den tvivlsomme ære af posten som justitsminister – et svært ministerium, hvor mange dårlige sager ofte ender – gik der imidlertid ikke længe før, at utilfredsheden begyndte at ulme i ministeriet.

Blandt medarbejderne mente man, at hun kom med vredesudbrud og personangreb. Det udløste et krisemøde i ministeriet, hvor op mod 100 embedsmænd var samlet.

Mette Frederiksen selv påpegede, at hun ’ikke kunne genkende billedet af hende’, men at hun var ’politiker med stort p’, og at tonen til tider var ’hård’ i det travle regeringsapparat. Få uger senere blev der afholdt en fredagsbar, hvor alle ansatte i ministeriet var inviteret.

Mette Frederiksen selv var gæstebartender.

Rød – men knap så rød som førMette Frederiksens evne til at indgå kompromisser, stå svære reformer igennem og forklare sig er også noget, man har bemærket i den borgerlige lejr.

- Hun har vist evnen til at lave forlig – senest med beskæftigelsesreformen, som hun fik landet – og de borgerlige ordførere synes, at forhandlinger med Mette Frederiksen kører bedre nu end i starten, siger Bjarne Steensbeck.

På samme måde har hun også mistet noget af sine klassiske, socialdemokratiske profil, lyder det.

- Hun er ikke den markante røde stemme, som hun var engang. Det ville nok også være svært i den position, hun fik som beskæftigelsesminister, for hun har skullet gennemføre nogle svære reformer.

- Men hun er ikke typen, der synes, at selskabsskatten skal ned. Hun har syntes, at det har været for blåt til tider, siger Bjarne Steensbeck.

Baglandet har store forventninger

Da debatten om den afgående S-formand Helle Thorning-Schmidt og vælgerkrisen i Socialdemokratiet kørte i partiets bagland sidste forår, var det også Mette Frederiksen, der gik ud og opfordrede sine partifæller til at kigge indad.

Det skete med opfordringen til at overveje, om der var ”noget, vi kunne gøre klogere og bedre”.

I Socialdemokraternes bagland er forventningen ifølge Bjarne Steensbeck derfor også, at man får en ny formand og statsminister, der er mere rød end Helle Thorning-Schmidt, og at det også vil afspejle sig i partiets politik.

- Det er forventningen, og det synes man lander på et tørt sted. Hun falder lige ned i en alt for blå spand. Det er det billede, man har af hende, og så er spørgsmålet, om hun kan leve op til det, siger Bjarne Steensbeck.

En anden forskel på Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt er ifølge Bjarne Steensbeck, at Mette Frederiksen er bedre til at springe på, når sager som eksempelvis den omdiskuterede fattig-Carina-sag opstår.

Det var noget, som Helle Thorning-Schmidt i første omgang afviste at kommentere.

- Der tror jeg, at Mette Frederiksen vil være en helt anden type. Hun ville gribe sådan en sag, og man vil i mindre grad få fornemmelsen af indstuderede sætninger. Der er mere talepapir over Thorning, mens der er mere fri galop over Frederiksen, siger Bjarne Steensbeck.

Privatskole og dagpenge

Mette Frederiksen har imidlertid også været fedtet ind i sin andel af dårlige politiske sager.

Det skete blandt andet i 2010, da hun satte sin egen datter i privatskole på trods af, at hun i en længere periode havde råbt op om folkeskolen og dens betydning for samfundet.

Til Jyllands-Posten sagde Mette Frederiksen senere, at beslutningen om at indskrive sit eget barn i en privatskole ikke var et udtryk for dobbeltmoral:

- Men jeg har måttet sande, at det er lettere i teorien end i praksis at have faste holdninger.

Forrige års dagpengesag fyldte også meget for Mette Frederiksen, efter at hun og Beskæftigelsesministeriet ikke fik orienteret Folketinget om det reelle antal dagpengemodtagere, der stod til at ryge ud af systemet som konsekvens den forkortede dagpengeperiode.

Mette Frederiksen havde i første omgang oplyst, at antallet af dagpengemodtagere på vej ud af systemet var 7.000-12.000, men det reelle tal viste sig at være 17.000-23.000.

De to sager – og givetvis også andre – vil der igen blive sat fokus på, når hun overtager formandskabet efter Helle Thorning-Schmidt, vurderer Bjarne Steensbeck:

- Hun har fyldt meget som idépolitiker, og det bliver spændende at se, hvordan hun vil føre det videre som formand for Socialdemokraterne. De dårlige sager er noget, der vil komme fokus på og sat spørgsmålstegn ved. Hvor socialdemokratisk er hun egentlig?

Mette Frederiksen indhentede ved torsdagens valg i alt  24.486 personlige stemmer.

Nedenfor kan du se et billedhjul af Mette Frederiksens karriere.

 • Mette Frederiksen, 26-årig socialdemokrat, kulturpolitisk ordfører 2003. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • I 2005 blev hun socialordfører for Socialdemokraterne. (Foto: Jan Jørgensen © Scanpix)
 • Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen i starten af Mettes politiske karriere. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)
 • En grædende Mette Frederiksen trøstes efter at partiformand Mogens Lykketoft har meddelt at han træder tilbage efter Socialdemokraternes nederlag ved valget i 2005. (Foto: Kristian Juul Pedersen © Scanpix)
 • Socialdemokraternes Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen fremlægger partiets forslag til Finanslov 2006. (Foto: Bjarke Ørsted © Scanpix)
 • S-sommergruppemøde tirsdag den 17. august 2010 i Rørvigcentret. Socialdemokraterns socialordfører Mette Frederiksen kort før mødet går i gang. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)
 • Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er i samråd om private aktører håndtering af sygedagpengesager onsdag d. 2. maj 2012 på Christiansborg. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)
 • En stor sygedagpengereform falder på plads, efter at en kritiseret diagnoseliste er taget ud. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen 2013. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)
 • Helle Thorning-Schmidt præsenterer Mette Frederiksen som ny justitsminister og Henrik Dam Kristensen som ny beskæftigelsesminister foran Amalienborg fredag d. 10 oktober 2014. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)
 • Helle Thorning-Schmidt og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen deltager i en aktion mod social dumping på Sandkaj i nordhavnen i København. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)
 • Helle Thorning-Schmidt (S), Bjarne Corydon (S), Henrik Sass Larsen (S) og Mette Frederiksen (S) deler roser ud på Nørreport station torsdag den 18. Juni 2015. (Foto: Asger Ladefoged © Scanpix)
 • Socialdemokraterne holder møde i hovedbestyrelsen på Hotel Scandic, lørdag den 20. juni 2015. Her bliver Mette Frederiksen indstillet til at blive partiets nye formand. (Foto: Claus Bech © Scanpix)
 • Den afgående justitsminister bekræfter fra talerstolen på et socialdemokratisk hovedbestyrelsesmøde i København, at hun er kandidat til formandsposten i Socialdemokratiet. (Foto: Claus Bech © Scanpix)
1 / 13