Radikale: Kandidater må godt trække studiet i langdrag

Det skal være lettere at kombinere studier og deltidsarbejde, mener de Radikale, der vil dermed lægger op til at slække på planen om at få unge hurtigere gennem deres studium.

De Radikale lægger nu op til, at studerende kan læse på deltid.

Overgangen fra kandidatuddannelse til job skal være lettere for både de studerende og virksomhederne, og derfor skal studerende have lov til at læse deres uddannelse på deltid.

Det mener de Radikale, der er på vej med et forslag om at lade de studerende forlænge deres kandidatuddannelse, hvis de har brug for at tage et deltidsjob for at tune sig bedre ind på arbejdslivet.

Forrige år vedtog Folketinget ellers den omdiskuterede fremdriftsreform, der blandt andet bød på forandringer af SU-systemet, som skal få de studerende hurtigere gennem deres uddannelser og ud på arbejdsmarkedet.

Fra to til fire år

Nu lægger de radikale imidlertid allerede op til forandringer. Inden for få dage vil partiet præsentere den såkaldte 2025-plan, der vil indeholde et forslag om at lade en kandidatuddannelse vare fire år, frem for to - hvis den studerende har relevant deltidsjob imens.

Forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) mener dog ikke, at ideen strider mod hensigten med fremdriftsreformen. Hun beskriver snarere tanken som et supplement.

- Vi har for mange, der kommer ud, og ikke får sat deres kompetencer i spil med det samme. Det her vil give nogle muligheder for at bruge lidt længere tid på kandidatuddannelsen, og til gengæld får man jo så ikke SU imens, siger hun.

Ikke for alle

Muligheden bliver dog ikke for alle - nogle vil have større gavn af at tage den traditionelle vej,

- Det er en af de anbefalinger, som det kvalitetsudvalg, regeringen har nedsat, er kommet med. De har set på, hvordan uddannelser kan blive af en højere kvalitet, men også mere relevante for studerende.

-  Det vil betyde, at folk bruger lidt ekstra tid på deres kandidatuddannelser, men samtidig er de jo så i arbejde. På den måde går det lige op, fordi sandsynligheden for, at de er i job, når de bliver færdige, er større, siger hun til DR.

Fremdriftsreformen er blevet kritiseret fra flere sider for at være for firkantet i forhold til de studerendes forskelligartede behov, og muligheden for at læse på deltid har netop været nævnt som relevant for studerende, der er eksempelvis er løbet tør for SU.

Beregninger fra Danske Studerendes Fællesråd og DTU viste i sidste uge, at frafaldet kan ende med at blive så stort, at ideen med reformen ryger, fordi arbejdsudbuddet ikke øges som tiltænkt.

Du kan blive klogere på De Radikales politik i aften, når de er gæster i 'Mød Partierne' kl. 22.10 på DR1. Og på dr.dk kan du møde partierne allerede fra kl. 21.30.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter