Republikansk færing står fast: Det kan blive både Thorning og Løkke

Republikanerne kan overtage socialdemokratisk mandat på Færøerne. Partiet, der kæmper for selvstændighed, vil ikke tage stilling til, om det peger på rød eller blå blok.

Folketingskandidater fra Færøerne og Grønland tøver med at binde deres støtte på forhånd. Her er formanden for det færøske parti Det Republikanske parti Høgni Hoydal.

I begyndelsen af valgkampen smed det republikanske parti på Færøerne noget af en bombe, da det pludselig lød, at støtten til rød blok ikke var givet, på trods af at partiet ligger til venstre for midten.

Og det har en ny meningsmåling, der viser, at Republikanerne ligger meget tæt på Socialdemokraterne og rød bloks sikre mandat, ikke rokket noget som helst ved, fastslår partileder Høgni Hoydal.

- Vi har ikke taget stilling til det. Vi ønsker at komme ud af en situation, hvor de færøske mandater skal afgøre hverdagen for Danmark, og at Danmark skal afgøre hverdagen for Færøerne.

- Men uanset, om vi siger ja eller nej eller ingenting, så bliver vi afgørende. Det må vi bruge til at få en værdig løsning mellem Danmark og Færøerne, hvor den danske regering anerkender, at det færøske folk får ret til at beslutte sin egen grundlov, siger Høgni Hoydal til DR Nyheder.

Han mener blandt andet, at Færøerne skal have deres egen grundlov, og at bloktilskuddet fra Danmark til Færøerne, som i dag er 635 millioner kroner, skal skæres væk.

To uforenelige størrelser

Hvis de danske meningsmålinger rammer nogenlunde plet med en forudsigelse om nærmest dødt løb herhjemme, kan de nordatlantiske mandater meget vel afgøre valget. Og skal Helle Thorning-Schmidt (S) genvælges som statsminister, kan det vise sig at blive afgørende at få mindst et mandat på Færøerne.

Høgni Hoydal, havde det ikke været bedre at få en afklaring med Thorning eller Løkke om dine krav inden valget, så du vidste, hvem du ville pege på?

- Det kan man godt sige, men det her viser, at vi har to næsten uforenelige størrelser. Færøerne er Færøerne, og vi kæmper for selv at tage ansvar for os selv her. Derfor er det svært at forene de to modsatrettede ting, så det er ikke så mærkelig ikke at have lavet en aftale på forhånd.

Dine modstandere på Færøerne siger, du blackmailer?

- Det er jeg ganske uenig i. Vi prøver ikke at presse Danmark til noget. Vi taler om retten til at kunne beslutte vores egen grundlov.

Spænder bredt

Men i virkeligheden er du rød, ikke?

- Vores parti er en bevægelse, der spænder virkelig bredt, men vi er et solidarisk parti, når det gælder grundlæggende velfærdsrettigheder, så vi har mange ting til fælles med partierne i Danmark. Men vi har spørgsmålet om forholdet mellem Færøerne og Danmark som førsteprioritet. Vi må få afklaret de her ting, så det ikke bliver et misk-mask imellem Danmark og Færøerne.

Så en løsrivelse fra Danmark er vigtigere for dig end at støtte rød eller blå blok?

- Jeg vil ikke have, at Danmark skal løsrive Færøerne, eller Danmark skal beslutte det. Jeg vil bare have, at man kan tage beslutninger på Færøerne uden de pengemæssige og juridiske forviklinger. Og så skal det være op til det fæørske folk, om de vil bruge den ret. Jeg vil ikke bruge det mandat til at presse noget ned over nogen, hverken i Danmark eller Færøerne, siger Høgni Hoydal.

Høgni Hoydal var topscorer ved det seneste valg i 2011, hvor han fik 1.605 personlige stemmer, men det var ikke nok til et mandat dengang.