Ringberg: Løkke sløjfer ministerier og henter folk udefra

Den kommende Venstreregering bliver med færre ministerposter, end vi har set under Thorning.

Lars Løkke Rasmussen (V) kommer til at danne den smalleste regering målt på mandater i 40 år. Her præsenterer han sine planer om en ren V-regering. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Den kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen fortalte fredag aften, at han vil skabe en ren Venstre-regering. Med kun 34 Venstre-medlemmer i Folketinget er der grund til at forvente, at flere ministerier bliver nedlagt - og at der hentes en minister eller to, der ikke blev valgt ind.

- Jeg forventer, at der vil være 13-15 ministre i Løkkes nye V-regering, vurderer DR's politiske kommentator Jens Ringberg.

- Et par stykker vil blive hentet uden for Folketingsgruppen. Det er muligt, at Peter Christensen, der ikke kom i Folketinget, bliver minister. Derimod venter jeg ikke, at Lykke Friis vender tilbage til politik.

Til sammenligning er der 20 ministre i den afgående regering.

Smalleste regering i 40 år

Ikke siden Poul Hartlings Venstre-regering gik af i 1975- har Danmark haft en smallere regering målt på mandater. I den sammenhæng er Løkkes kommende étpartiregering en smule usædvanlig, og derfor kommer Venstre-ministrene sandsynligvis til at bruge mange kræfter på at forhandle med andre partier.

- Det bliver en regering, der hele tiden skal ud og forhandle i alle fire verdenshjørner for at skaffe flertal for sin politik. Og den kan blive nødt til at afprøve alle mulige flertalsmuligheder i Folketinget, spår Jens Ringberg.

- Om det bliver en skrøbelig regering, afhænger af hvordan tingene udvikler sig - også af hvor mange brede forlig, regeringen kan få i hus. Det vil sige forlig med Socialdemokraterne og Mette Frederiksen.

DF kan samarbejde på tværs af fløje

En af grundene til at Venstreregeringen bliver så smal er, at Dansk Folkeparti blev det største parti i blå blok.

Formand Kristian Thulesen Dahl (DF) har hele tiden sagt, at han ville søge den position, hvor den politiske indflydelse ville være størst - og det er altså uden for regeringen, har han vurderet.

- Det betyder, at DF i mange sager kan søge samarbejde med Socialdemokraterne og måske ligefrem venstrefløjen. Thulesen Dahl anser sig selv for at være halvt rød og halvt blå, så at sige - og sådan vil han agere. Det gør livet svært for Løkke som statsminister. Men ikke nødvendigvis umuligt.

Jens Ringberg forventer, at Lars Løkke Rasmussen er klar med sin Venstre-regering på søndag den 28. juni.