S: Kriminelle udlændinge skal afsone i eget EU-land

Socialdemokraterne vil have indført en hasteprocedure i samtlige EU-lande, så kriminelle udlændinge kan sendes til afsoning i hjemlandet.

Justitisministeren mener, at de nuværende regler er for kringlede og besværliggør hjemsendelsesprocessen til eget land. (© DR)

Om få timer fremlægger Socialdemokraterne partiets valggrundlag. En del af det indeholder initiativer på området kriminelle udlændinge.   Socialdemokraterne vil indføre en ny hasteprocedure inden for EU, så det bliver muligt at sende udlændinge, der begår kriminalitet i Danmark, til afsoning i hjemlandet:

- Vi vil have et helt nyt regelsæt for EU på det her område. Det er jo mærkeligt, at vi har statsborgere fra andre europæiske lande, som begår kriminalitet i Danmark, som ikke kan afsone i for eksempel England, Frankring, Polen eller Rumænien, men i stedet sidder i danske fængsler, siger justitsminister Mette Frederiksen (S).

Foreslår hasteprocedure

Justitisministeren mener, at de nuværende regler er for kringlede og besværliggør hjemsendelsesprocessen til eget land:

- Der er for mange udlændinge, der fylder op i danske fængsler, og det skyldes lidt stive EU-regler. Og så skyldes det selvfølgelig også, at andre lande, ligesom Danmark, vil afprøve sagen ved egen domstol, hvis man for eksempel bliver dømt i Danmark.

- Her foreslår regeringen en hasteprocedure i de europæiske lande, så hvis statsborgere rejser til andre lande og begår kriminalitet, hvilket jeg synes er en krænkelse af os andre her i Danmark, så skal man tilbage og afsone. Og det kræver en hasteprocedure ved domstolen i eget land, siger hun.

Udlændinge når aldrig hjem

I dag når udlændinge, ifølge justitsministeren, ikke tilbage til deres hjemland og afsoner kortere domme, og derfor vil hun have indført en tidsramme for, hvornår de senest skal sende til hjemlandet:

- Vi må kunne indrette os så klogt i EU, at der går max en måned fra, at dommen er afsagt, til vedkommende kan afsone i eget hjemland, foreslår hun.