S: Løkke skaber usikkerhed med ny nulvækst-melding

Udgiftsstop er ikke et mål i sig selv, siger V-formanden, men S mener, Løkke løber fra, hvad han tidligere har sagt.

Transportminister Magnus Heunicke (S) kritiserer Løkkes nye udmelding om nulvækst. (Foto: Nils Meilvang © Arkivfoto: Scanpix)

Når Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen nu melder sig klar til at forhandle om behovet for nulvækst i det offentlige, så er det på tide, at han kommer med nogle svar på, hvordan det skal foregå.

Sådan lyder det fra transportminister Magnus Heunicke (S), der ikke er imponeret over meldingen fra oppositionslederen på dagen, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev valg til Folketinget.

- Der var ikke engang gået fire timer, fra valget blev udskrevet, til Løkke nu skaber ny usikkerhed om sit nulvæksteksperiment.

- Vi har efterlyst klare svar, og befolkningen har krav på at få et svar, siger Heunicke.

Løkke: Udgiftsstop er et udgangspunkt

Venstre-formanden siger, at nulvækst - eller udgiftsstop, som han kalder det - mere er et middel end et mål i sig selv.

- Jeg har fra starten sagt, at udgiftsstoppet er Venstres udgangspunkt. Det er klart, at hvis Venstre får 90 mandater i Folketinget, er jeg helt sikker på, at jeg kan blive stående på det udgangspunkt, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Men hvis der er en masse partier i Folketinget, som synes noget andet, så skal man jo forhandle. Det afgørende er retningen, og det, vi har sat, er en retning, hvor det bedre skal kunne betale sig at arbejde, siger han.

Hvad sagde Løkke sidste år?

Men her mener Magnus Heunicke, at Løkke løber fra, hvad han tidligere har sagt, da han i en række interviews sidste år sagde, at han "ikke ville være statsminister for enhver pris".

- Jeg vil have plads til at forfølge det mål, der handler om at skabe en større grad af rimelighed for folk, der laver noget, og som klarer sig selv, med det sigte at få flere til at gøre det. Hvis det skal kunne lade sig gøre, er udgiftsstoppet (nulvækst, red.) det klare udgangspunkt og den grundplatform, jeg ønsker at stille mig op på, hvis jeg skal være statsminister. Og hvis jeg ikke kan få lov til at stille mig derop, så må de andre partier jo stille en anden derop. Det er faktisk sådan, jeg har det, sagde Lars Løkke Rasmussen i maj 2014 til Berlingske.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kalder Løkkes udgiftsstop for "et eksperiment", og det er partifællen Heunicke ikke overraskende meget enig i:

- Er det sundhed, der skal skæres ned på, eller er det ældrepleje?, spørger han.

- Så stor usikkerhed kan han (Løkke, red.) ikke holde til i valgkampen, befolkningen vil have nogle svar. Han bliver nødt til at komme med nogle svar, siger Magnus Heunicke.