Samuelsen og Pape glæder sig over skattelettelser

Udsigten til skattelettelser er guf for Liberal Alliance og Konservative, men partierne vil også have sat en prop i grundskylden.

Partilederne for Liberal Alliance og Konservative glæder sig over den nye regerings plan om at lette skattene. Her er de fanget dagen efter folketingsvalget. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Et regeringsgrundlag kan sammenlignes med en pose blandede bolsjer, hvor der også skal være tænkt på smagsløgene hos støttepartierne.

Og Lars Løkke Rasmussen har tilsyneladende blandet bolsjerne på måde der passer både de Konservative og Liberal Alliance ganske godt.

Begge partiledere slikker sig om munden ved tanken om de skattelettelser, som Lars Løkke Rasmussen lover at regeringen vil gennemføre.

- At vi skal lette marginalskatten med fem procent er historisk. Det har aldrig været så præcist og ambitiøst formuleret i noget regeringsprogram. Vi er utrolig glade for, at det er lykkedes os at overbevise Lars Løkke Rasmussen og resten af regeringen om, at det er noget vi skal prioritere, siger Andes Samuelsen.

Tidligst skattelettelser i 2016

Skattelettelserne bliver tidsligst ført ud i livet næste år, hvor regeringen vil indkalde til forhandlinger. Sådan her lyder det i regeringsgrundlaget:

"… regeringen (vil) sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster, så gevinsten ved lavtlønnet arbejde bliver større. Derudover har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point (…)"

Det er også noget, der passer de konservatives Søren Pape.

- Jeg noterer mig med tilfredshed, at der skal gøres noget ved marginalskatterne og ved topskatten, siger han.

Den konservative formand vil dog se den lavere procent på skattebilletten, før end han tror på det.

- Det, der bliver interessant, er, når vi skal finde flertallet for skattelettelser. For det er helt afgørende for os, siger Søren Pape Poulsen.

Kritik af grundskyld og offentlig vækst

Med konservative briller er der dog også nogle store mangler i grundlaget:

- Der er jo ikke sikkerhed for boligejerne i det her regeringsgrundlag: Vi får en grundskyld, der vil blive ved med at stige. Og det vil vi adressere meget kraftigt, når vi skal forhandle om det, siger han.

Liberal Alliance, der gik til valg på, at vi skal have 10 procent færre ansatte i den offentlige sektor, er ikke så overraskende mindre begejstrede for, at Lars Løkke Rasmussen nu regner med, at det offentlige forbrug vil stige i hans regeringstid.

- Vi hørte Lars Løkke sige på et pressemøde, at han ikke længere har en politik om, at der skal være nulvækst i det offentlige forbrug. Han forudser en stigning i det offentlige forbrug. Og det skal vi jo så tale om nu, siger Anders Samuelsen.

- Vi er ikke et nyt Enhedslisten

Anders Samuelsen understreger, at hans parti er klar til at gå på kompromis med mærkesager, når der skal forhandles reformer med regeringen.

- Vi er ikke et 'alt eller intet parti', der ligesom Enhedslisten bare ser på, siger han. Søren Pape Poulsen  vil også strække sig langt - men kun hvis der bliver lettet afgifter på erhvervslivet og investeret i politiet.

- Vi vil være utrolig konstruktive, det ligger i vores DNA, men der er nogle ting, vi vil have gennemført. Det handler om erhvervslivet og om tryghed i befolkningen, siger han.

Facebook
Twitter