SF-formand: Mette Frederiksen er et godt valg

Nu må den nye S-formand samle de røde partiledere til en snak om fremtiden, siger Pia Olsen Dyhr.

Mette Frederiksen ventes at blive konstitueret som ny socialdemokratisk formand. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Mette Frederiksen er den helt rigtige til stå i spidsen for rød blok, som nu skal til at vænne sig til tilværelsen som opposition, efter at Helle Thorning-Schmidt i nat trådte tilbage som socialdemokratisk partiformand.

Det mener SF-formand Pia Olsen Dyhr, der opfordrer Mette Frederiksen til hurtigt at mødes med de øvrige formænd i rød blok og diskutere blokkens fremtidsplaner.

- Det er et godt valg for centrum-venstre, siger Pia Olsen Dyhr.

- Jeg håber, at Mette Frederiksen vil benytte sig af det valg til at samle os partiformænd, så vi kan snakke om centrum-venstres fremtid, for vi er nødt til at levere på et trygt arbejdsmarked og velfærd, og vi er nødt til at være dem, der kommer med nogle svar på de drømme og visioner, danskerne har for fremtiden. Det nytter ikke noget kun at snakke om i morgen, siger hun.

Vil gøre sit bedste

Det ventes, at Mette Frederiksen (S) konstitueres som ny socialdemokratisk formand på et hovedbestyrelsesmøde hos Socialdemokraterne i morgen - lørdag den 20. juni.

Om der også vil være et decideret politisk skifte - udover et formandsskifte - hos Socialdemokraterne med Mette Frederiksen som ny formand kan Pia Olsen Dyhr ikke vurdere.

- Det må tiden jo vise. Jeg er sikker på, at Mette Frederiksen vil gøre sit bedste for at samle centrum-venstre, så vi kan komme videre sammen, siger SF-formanden.

Pia Olsen Dyhr ser dog også udover rød blok og centrum-venstre, når hun kigger fremad i dansk politik.

Thulesen Dahl må levere på dagpengeaftale

SF-formand har især rettet blikket mod Dansk Folkeparti, som efter et fantastisk valg nu er Folketingets næststørste parti og - ikke mindst - største parti i blå blok.

I starten af valgkampen indgik Pia Olsen Dyhr en såkaldt dagpengealliance med partiformand Kristian Thulesen Dahl fra netop Dansk Folkeparti.

Her lovede Dansk Folkeparti og SF hinanden kun at indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

- Jeg har lavet en aftale med Dansk Folkeparti, fordi jeg ønsker en bedre dagpengeløsning, flere penge til området og en halvering af genoptjeningskravet. Det forventer jeg selvfølgelig, at Kristian Thulesen Dahl leverer på, nu hvor han er det største parti i blå blok, siger Pia Olsen Dyhr.

Løkke har varslet dagpengeforhandlinger

Ifølge en beregning fra Finansministeriet vil en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder koste mellem 600-800 millioner kroner.

Venstres Lars Løkke Rasmussen, der efter alt at dømme bliver Danmarks næste statsminister, har bebudet, at han vil indkalde til forhandlinger om et nyt dagpengesystem efter det kommende folketingsvalg.

Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen åbnede inden valget for, at genoptjeningsreglerne skal justeres, men ingen af dem har spillet ud med konkrete forslag til, hvordan det præcis skal ske.

Samtidig har begge fastslået, at den kommende ændring af dagpengesystemet ikke må koste flere penge.