Socialminister: Vanvittigt at genoplive Integrationsministeriet

En genoplivning af Integrationsministeriet vil banke indsatsen årtier tilbage, mener socialministeren.

Der er brug for en tværfaglig indsats for at løfte integrationsproblematikken, mener socialminister Manu Sareen (R). (Foto: Thorkil Adsersen © Scanpix)

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen vil genoplive et selvstændigt integrationsministerium, hvis han vælges som ny statsminister på torsdag.

I dag ligger ansvaret for integrationsområdet hos Manu Sareen (R), der er minister for børn, ligestilling, integration og sociale Forhold, og han er helt uenig i forslaget om et selvstændigt Integrationsministerium.

- Et eller andet sted virker det på mig fuldstændig vanvittigt, siger han:

- Det ville efter min mening være at banke integrationen flere årtier tilbage.

Tværfaglig indsats

Set fra Manu Sareens synspunkt skal integrationsindsatsen løftes tværfagligt og tænkes ind i alle ministerierne.

Som eksempel nævner han de børn, som kommer til Danmark. De skal ikke håndteres på en speciel måde i et integrationsministerium forklarer han:

- De skal jo ind i folkeskolen, så de kan blive danske ligesom deres kammerater. De skal ikke stigmatiseres på den her underlige måde.

Politik, ikke institutioner

Hos Socialdemokratiet, der valgte at nedlægge integrationsministeriet som noget af det første, da Helle Thorning-Schmidt (S) blev statsminister i 2011, vil man endnu ikke snakke om, hvilke ministerier der skal være efter valget.

- Det her med at begynde at planlægge i ministerier, før vælgerne har talt, synes jeg, at man skulle afholde sig fra, siger integrationsordfører Ole Hækkerup.

For Socialdemokratiet handler det derimod ikke om at koncentrere indsatsen ét sted, forklarer Ole Hækkerup.

- Vi ved godt, at integrationen, som den er i dag, ikke fungerer godt nok, og det synes jeg i virkeligheden er vigtigere, end hvor man så ligger det henne - under hvilket ministerium.

Underlig omgang med tal

Lars Løkke Rasmussen har forklaret, at det i tiden med Integrationsministeriet lykkedes at få tusindvis af folk med ikke-vestlig baggrund ind på arbejdsmarkedet.

Den forklaring giver Manu Sareen ikke meget for:

- Jeg synes, at han har en meget, meget underlig omgang med tal, for der var højkonjunktur, så selvfølgelig fik man dem ind, siger han.