Spænding om afgørende færøsk mandat

De nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne kan være afgørende for udfaldet af det danske valg, og nu viser måling, at udfaldet på Færøerne er usikkert.

De nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne kan være afgørende for udfaldet af det danske valg, og nu viser måling, at udfaldet på Færøerne er usikkert. (Foto: Cellai Stefano © Getty Images)

Folketingsvalget kan blive endnu mere spændende, end det allerede er, da rød blok måske kan miste sit ene færøske mandat.

Det viser den seneste måling fra Færøerne.

- Det ser ud til, at vi får et spændende valg, også på Færøerne, siger den herboende færøske journalist Kaj Joensen.

Vil have mere frihed

I Danmark ligger de to blokke helt tæt, og derfor kan de nordatlantiske mandater blive afgørende.

Normalt går det ene af de færøske mandater til blå blok, mens det andet går til rød blok, men det traditionelt set røde parti, Republikanerne, peger ikke længere på Helle Thorning Schmidt.

- Da valgkampen startede, smed republikanerne den trumf på bordet, at hvis de blev afgørende, så ville de pege på den, som giver Færøerne mulighed for at lave deres egen grundlov, siger Kaj Joensen.

Normalt er der to færøske partier, der peger på rød blok, Socialdemokraterne og Republikanerne. Uden sidstnævnte bliver det kun det socialdemokratiske parti på Færøerne, der kan sikre den røde blok et mandat, og da en ny færøsk meningsmåling, lavet af instituttet Fynd, viser, at det færøske socialdemokratiske parti og Republikanerne ligget helt tæt, er intet altså sikkert.

Normalen er tre røde mandater

Det borgerlige færøske parti, der støtter blå blok, står til at få så stor en del af stemmerne, at de er sikret et mandat og ikke er en del af kampen mellem det socialdemokratiske parti og Republikanerne.

Valgforsker, Kasper Møller Hansen, mener dog, at Helle Thorning Schmidt kan regne med sit mandat fra Færøerne.

- Historisk set er republikanerne et venstreorienteret parti, så jeg tror, de vil pege på rød blok igen, siger Kasper Møller Hansen, der stadig mener, at det socialdemokratiske parti på Færøerne kommer til at stå med mandatet.

Grønland sidder på de sidste to nordatlantiske mandater, der traditionelt set er gået til rød blok. Det samme ventes at være udfaldet i år.