Thorning bringer sig selv i spil som Lykketofts afløser

Den afgående S-formand skal sidde i præsidiet og vil ikke afvise, at hun går efter posten som Folketingets formand.

Helle Thorning-Schmidt (S) skal fremover sidde i Folketingets ledelse og vil ikke afvise, at hun er kandidat til posten som Folketingets formand. (Foto: Claus Bech © Scanpix)

Afgående S-formand og tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, kan være i spil til den prestigefyldte post som Folketingets formand og dermed afløse en anden tidligere S-formand, Mogens Lykketoft.

Helle Thorning-Schmidt siger på søndagens ekstraordinære S-kongres, at hun fremover skal sidde i Folketingets ledelse, præsidiet.

- Jeg skal ikke sidde på bagerste række, jeg skal sidde i Folketingets præsidium. Det ser jeg meget frem til, det har jeg aldrig prøvet før, siger Helle Thorning-Schmidt.

Afviser ikke kandidatur

Lars Løkke Rasmussen har sagt, at han synes, Pia Kjærsgaard er oplagt som formand for Folketinget, hvad siger du til det?

- Det er jo op til Folketinget at afgøre, hvem der ville være bedst til det.

Så du er kandidat til formandsposten i Folketingets præsidium?

- Det kan man aldrig vide.

Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, siger, at hun vil arbejde for, at Helle Thorning-Schmidt bliver ny formand for Folketinget - hvis Thorning altså selv vil.

- Helle har altid haft min opbakning, siger Mette Frederiksen.

Ifølge DR Nyheders oplysninger vil Socialdemokraterne under alle omstændigheder arbejde for at opstille en kandidat til posten som Folketingets næste formand.

Løkke peger på Pia Kjærsgaard

Om Helle Thorning-Schmidt har en realistisk chance for at blive formand for Folketinget er dog tvivlsomt.

Thornings afløser på statsministerposten, Lars Løkke Rasmussen (V), har som nævnt selv udpeget tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard som et oplagt bud på Folketingets næste formand.

- Jeg synes, at Pia Kjærsgaard forekommer som værende et meget kvalificeret bud på en ny formand for Folketinget, siger Lars Løkke Rasmussen.

Pia Kjærsgaard selv vil ikke kommentere statsministerens udmelding:

Hun skriver i en kortfattet sms til DR Nyheder:

- Afventer endelig afstemning. Vh Pia.