Thorning: Løkkes ekspert-ønske gør mig nervøs

S-formanden forstår ikke, hvorfor Venstre vil have en ekspert til at kulegrave Danmarks udenrigspolitik.

Det er landets politikere – og ikke eksperterne – der skal lægge Danmarks udenrigspolitik.

Derfor giver det ikke mening, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vil have én enkelt ekspert til at gentænke vores samlede udenrigspolitik.

Det er meldingen fra landets statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), som blankt afviser V-formandens forslag.

- Jeg er tilfreds med den måde, vi håndterer udenrigspolitikken på i dag, hvor det er stats- og udenrigsministeren, som står for udenrigspolitikken udadtil - men at de kun kan gøre det på baggrund af brede flertal og aftaler, siger S-formand og fortsætter.

- Det er noget af det fineste ved vores udenrigs- og sikkerhedspolitik, og sådan skal det også være fremover, siger hun.

V vil føre blokpolitik

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er det udenrigs-, forsvars-, sikkerheds-, handels- og bistandspolitikken, der i højre grad skal samtænkes og koordineres af eksperten.

Men Helle Thorning-Schmidt forstår ikke, hvorfor Lars Løkke Rasmussen overhovedet vil have en kulegravning af Danmarks udenrigspolitik. Ifølge Helle Thorning-Schmidt vidner det om, at Venstre ønsker ”meget store ændringer af vores udenrigspolitik”.

- Det er der ikke behov for. Vi har dybest set en rigtig god og fornuftig udenrigspolitik, som sikrer Danmark meget indflydelse i verden, siger statsministeren.

- Jeg er nervøs for, at Venstre vil ændre så meget ved vores udlændingepolitik, at de vil begynde at føre blokpolitik på området, siger Helle Thorning-Schmidt.

Lidegaard: Udemokratisk og farlig ide

Heller ikke den radikale udenrigsminister Martin Lidegaard er med på at kulegrave Danmarks udenrigspolitik.

Han sammenligner udspillet med et stykke absurd teater.

- Løkke vil udpege én person – som vi ikke må få at vide, hvem er – der skal redefinere hele vores udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik efter Løkkes ideer. Men vi får heller ikke at vide, hvad Løkkes ideer er. Det lyder både udemokratisk og en lille smule farligt, siger Martin Lidegaard.

Men det er vel godt med et kvalificeret indspark fra en erfaren og kompetent person?

- Absolut. Men hvorfor kun én person? Og hvorfor skal Lars Løkke bestemme det? Og hvorfor må vi ikke få at vide, hvem det er? Det er en meget mærkværdig måde at gå til det på, siger Martin Lidegaard.

SF og Enhedslisten afviser

Hos Enhedslisten er politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen enig med statsministeren i, at det er politikerne og ikke eksperterne, der skal fastlægge Danmarks udenrigs- og sikkerhedskurs.

Heller ikke SF-formand Pia Olsen Dyhr er med på Venstres ide.

- Vi skal hele tiden udvikle vores udenrigspolitik. Men at deponere det hos en person, som Venstre også gjorde det ifølge til klima- og miljøpolitikken, har jeg ikke lyst til, siger hun.

DF: Brug for flere erfarne folk

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er derimod åben for at sammentænke udenrigspolitikken.

Han siger dog, at der skal være tale om ”nogle erfarne folk” – og ikke blot en enkelt ekspert, som V-formand lægger op til.

- Kan vi finde nogle erfarne folk, der kan gennemtænke, hvordan det spiller sammen, så er det en fin ide. Og her kunne Anders Fogh Rasmussen (forhenværende V-statsminister, red.) være en god ide, siger Kristian Thuelsen Dahl.