Thorning til Frederiksen: Vi tror på dig. Jeg tror på dig

Helle Thorning-Schmidt gjorde status over en tid som S-formand i strid modvind, inden hun overdrog stafetten til Mette Frederiksen.

Det var en storsmilende nu tidligere statminister, der i dag var den ene af de to hovedpersoner til Socialdemokraternes ekstraordinærere kongres i Falconersalen på Frederiksberg.

Med tåre i øjenkrogen og under lange klapsalver indtog Helle Thonring-Schmidt talerstolen.

Det skete efter, at Nørrebro-reggae-sangeren Wafande havde spillet liv i de først lidt sløvt klappende socialdemokrater, der sad bænket på stolerækkerne.

Først fik Wafandes krav om, at 'det er strengt forbudt at sidde ned, når Wafande spiller', ikke udmiddelbart socialdemokraterne op og stå. Men efter lidt tid og under sang nummer to kom der mere liv i socialdemokraterne.

Men det var først, da Helle Thorning-Schmidt rejste sig for at betræde talerstolen, at store klapsalver og hujen for alvor brød ud.

10 år med modvind

Thorning-Schmidt lagde i sin tale ud med at ridse den netop overståede valgkamp op, hvor hun også takkede for 'alles hårde arbejde':

- Socialdemokraterne er et parti i topform. Vi har ført den bedste valgkamp i nyere tid. Og vi gjorde det sammen. Alle har lod og del i fremgangen, lød det fra Thorning-Schmidt, der allerede på valgnatten fortalte, at hun trak sig som formand for partiet.

Hun erkendte samtidig, at det havde været 10 formandsår, hvor flere af dem var i massiv modvind:

- Men jeg har hver dag forsøgt at leve op til jeres tillid. Der har været medvind, og der har været modvind. Der har været dage med høj sol. Og der har været dage, hvor det rent ud sagt blæste en halv pelikan, sagde hun fortsatte:

- Sådan er det, når man stiller sig op på kommandobroen. Og jeg står ved mine beslutninger. Ansvaret er mit.

Mette og Helle

En stor del af Helle Thorning-Schmidts sidste formandstale dedikerede hun til sin efterfølger, Mette Frederiksen:

- Kære Mette. Om lidt er jeg forhenværende. Og du er nuværende. Du er næste led i en kæde, som næsten rækker 150 år tilbage. Du er den rette, og det er det helt rigtige tidspunkt, at du træder ind i kæden, sagde Thorning.

Med et smil og blikket rettet mod første række i salen, hvor en også bevæget Frederiksen netop sad, henvendte Thorning sig direkte til sin efterfølger:

- Du skal finde din egen vej. Du skal gøre tingene på din måde. Det parti, som vælger dig som formand, er parat til at følge dig. Vi tror på dig. Jeg tror på dig.

Et sidste tak

Mod talens slutning var det en tydeligt bevæget forhenværende statsminister og nu også forhenværende formand, der kiggede ud over salen, mens hun takkede sine nærmeste rådgivere og især hendes familie for 'deres evige støtte':

- Nu er det nu. 10 år som formand er slut. Det er rigtig vemodigt. Men det er også et privilegium at kunne give et parti videre som er i bedre stand, end det jeg overtog. Mit hjerte er lettet. Tak for jeres opbakning. Det har været en ære, sagde Thorning-Schmidt.

Om ganske få timer skal de fremmødte socialdemokrater stemme om deres nye formand. Ingen andre end Mette Frederiksen har meldt sig som kandidater til posten.

Se Helle Thorning-Schmidts tale på den ekstraordinære S-kongres i videoen i toppen af artiklen.