Thornings 10 år lange rutschebanetur

Helle Thorning-Schmidt har kastet håndklædet i ringen efter 10 år som S-formand. Paradoksalt nok var det først til sidst, hun fik fremgang.

Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne fik 26,3 procent af stemmerne og blev landets største parti. (© Scanpix)

Hun har været i stiv modvind i næsten 10 år - og faktisk lykkedes det først til allersidst. Fremgangen til Socialdemokraterne kom i hus.

Efter tilbagegang ved samtlige valg med Thorning i spidsen satte hendes politik sig så dybe spor blandt vælgerne, at de endelig for alvor tog hende til sig.

Men det var en stakket frist.

Med Dansk Folkeparti som den helt store drivkraft vandt blå blok folketingsvalget, og alt tyder nu på, at Lars Løkke Rasmussen (V) fik ret, da han i 2011 proklamerede, at nøglerne til Statsministeriet kun var til låns.

Thorning må i hvert fald forlade den magtfulde statsministerpost - samtidig trækker hun sig også som S-formand. Roret overlades med al sandsynlighed til Mette Frederiksen (S).

Gucci-Helle

Thorning kæmpede i mange år med prædikatet "middelmådig" og var konstant i modvind. Hun måtte ganske enkelt overbevise danskerne om, at hun reelt var socialdemokrat.

Gucci-Helle blev hun blandt andet kaldt.

Den første store test for Helle Thorning-Schmidt var valgkampen i november 2007.

Venstres Anders Fogh Rasmussen havde udskrevet valget før tid, fordi han med egne ord ville "rense luften" og forsøge at få et klarere mandat til at lave en kvalitetsreform.

Og selvom Thorning viste sig at være en stærk "campaigner" - og endte med at score 49.926 personlige stemmer - løb den borgerlige blok med endnu en valgsejr.

Frikendt i skattesag

Nogle år senere blev Thorning så indrullet i det, der er blevet kaldt den potentielt største skandale i dansk politik siden Tamil-sagen i begyndelsen af 90'erne. Intet mindre.

Skattesagen er dog foreløbig landet uden de store konsekvenser - også efter at den såkaldte skattesagskommission afgav beretning.

Omdrejningspunktet i sagen var anklagerne om, at Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock skulle have spekuleret i ikke at betale skat.

Spørgsmålet var, om Helle Thorning-Schmidts mand var i Danmark mere end 180 dage om året. Han arbejdede i Schweiz, og der var derfor tvivl om, hvorvidt han havde pligt til at betale skat i Danmark eller ej.

Parret blev i sommeren 2011 frifundet for beskyldningerne.

- Vi gjorde det

15. september 2011 kom den første rigtige sejr endelig i hus.

- Vi gjorde det, lød det fra Thorning i sejrstalen på Vega i København.

Hun havde dog ikke slået Fogh, som hun ellers havde lovet, hun ville, men derimod Løkke og co.

- Det var simpelthen så fedt. Det var den største oplevelse, fortalte Thorning om køreturen ind til spillestedet i et interview med Ud & Se i september 2014.

Danmarks første kvindelige statsminister var en realitet - trods et historisk dårligt valgresultat for Socialdemokraterne.

Valgsejren blev da også først og fremmest hevet i land takket være markant fremgang til Enhedslisten og De Radikale. Og højst sandsynligt ikke på grundlag af den stærkt kritiserede plan Fair Løsning, der havde som hovedbudskab, at danskerne skulle arbejde 12 minutter mere om dagen.

Forhandlingerne om et regeringsgrundlag i Det Sorte Tårn på Amager blev da også hårde, og De Radikale stod hårdt på deres krav til den økonomiske politik, der blandt andet bestod af den meget udskældte dagpengereform.

Så det blev ikke til noget med de 12 minutter - i stedet arvede regeringen i vid udstrækning de borgerliges økonomiske politik.

- Vi skal have ny formand

Efter 22 dages valgkamp gik den så ikke.

18. juni 2015 blev Thornings skæbnedag, hvor hun måtte erkende sit endelige nederlag og træde tilbage.

- Vi må erkende i aften, at de partier, som peger på Lars Løkke Rasmussen, har fået flertal. I aften rakte vores fælles indsats ikke så langt, som vi håbede. Vi vandt valgkampen, men vi vandt ikke valget, sagde en tydeligt rørt Helle Thorning-Schmidt.

- Vores parti skal have en ny formand, sagde hun.