Trods valgløfte: Løkke afviser at sætte kroner og øre på nye skattelettelser

Venstre lover at sænke skatten for danskere med små indkomster, hvis partiet vinder valget. Men formanden vil ikke ud med, hvor meget den skal ned.

V-formand Lars Løkke Rasmussen vil sænke skatten for danskere med små indkomster, hvis han vinder valget. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Hvis Venstre vinder folketingsvalget, vil partiet gå efter at sænke skatten for danskere med små indkomster.

Det lovede partiformand Lars Løkke Rasmussen, da han onsdag deltog i den første partilederrunde på DR1.

Men dagen derpå afviser han at sætte kroner og øre på, hvor meget skatten for de lavtlønnede helt konkret skal sænkes.

- Det skal betale sig noget mere, end det kan i dag.

Afhænger af forhandlinger

Men hvor meget er ”noget mere”?

- Situationen er i dag sådan, at hvis man er i en kontanthjælpsfamilie og skal have en gevinst ud af det på mere end godt 1.000 kroner om måneden, så skal den ene ud og finde et arbejde til 35.000 kroner. Sådan et arbejde kan man ikke finde her (en virksomhed, han torsdag besøgte, red.), hvis ikke man har faglige kvalifikationer. Det er det, vi vil gøre bedre, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Hvor meget vi vil gøre det bedre, afhænger af, hvor meget af min politik, jeg kan komme igennem med efter valget, understreger han.

Både Liberal Alliance og De Konservative har meldt ud, at de hellere vil sænke topskatten.

Et moralsk spørgsmål

Spørger man Bo Sandemann Rasmussen, professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, skal man op på et par tusind kroner i skattelettelser om måneden, ”før det virkelig batter noget for de lavtlønnede”.

- Hvis man vil give de 500.000 danskere, som har de laveste indkomster, 2.000 kroner ekstra om måneden, vil det koste 12 milliarder kroner om året. Det er dyrt, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Men hverken Lars Løkke Rasmussen eller Venstres finansordfører, Peter Christensen, vil gå i detaljer om, hvor ”snitfladen skal være,” som finansordføreren udtrykker det.

- Jeg kan ikke udstede et løfte, som jeg ikke kan holde. Men vores klare politiske mål er, at det skal kunne betale sig at arbejde, siger Peter Christensen og understreger, at det ikke kun er et spørgsmål om ”kroner og øre.”

- Det er også et moralsk spørgsmål, om det skal kunne betale sig at arbejde, siger Peter Christensen.

Derudover er der fortsat spørgsmålet om antallet af danskere, som vil ryge ind under kategorien ”danskere med små indkomster” – og hvordan skattelettelsen helt konkret skal skrues sammen.

SF: Hvor skal pengene komme fra?

Hos SF er man i princippet enig med Venstre i, at skatten for de laveste indkomster skal sænkes.

Men ifølge skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen er det problematisk, at Venstre ikke vil ud med, hvor pengene skal tages fra.

- Det er nemt at sige, at man vil give skattelettelser i bunden, når man ikke vil sige, hvor pengene skal komme fra, siger hun.

- Hvis vi gik sammen med de 11 andre lande i Europa, der arbejder for at få indført en europæisk finansskat, så vil det kunne give syv-otte milliarder kroner årligt til Danmark. Der ville vi bruge en stor del af pengene på at give en skattelettelse på 3.000 kroner til dem, der tjener under 300.000 kroner om året, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hos Socialdemokraterne opfordrer skatteordfører Astrid Krag også Venstre "til at bekende kulør".

- Venstre har allerede lovet så mange skattelettelser til erhvervslivet, at de reelt ikke har mange penge til rådighed til at give danskerne skattelettelser. Derfor fører de danskerne bag lyset, når de både prøver at blæse og have mel i munden, siger hun.

FacebookTwitter