Uffe Elbæk om 100 pct økologi: Landmænd går jo allerede fra hus og hjem

Alternativet vil gøre Danmark 100 procent økologisk. Formand Uffe Elbæk mener, det er en bedre forretningsmodel for dansk landbrug.

Hvis konventionelle danske landmænd med en skrantende økonomi er bange for det nye grønne parti Alternativet, så kan formand Uffe Elbæk berolige dem.

Partiets tanker om at gøre Danmark 100 procent økologisk vil faktisk hjælpe landbruget i Danmark på lang sigt, mener han.

- Vi skal bare den vej. Vi kan se, at vækstraterne på den økologiske madproduktion er langt større end den konventionelle, siger Uffe Elbæk til DR Nyheder.

- Skal de konventionelle landmænd gå fra hus og hjem?

- Det gør de jo i forvejen, svarer Alternativets formand. Han mener ikke, han er med til at skubbe dem ud i en endnu sværere situation.

- Vi bliver nødt til at hjælpe hinanden med overgangsperioden fra konventionelt landbrug til økologisk.

Landbruget hænger ikke sammen

Alternativet vil inden år 2040 gøre landbruget fuldstændig økologisk. Derfor vil partiet undersøge muligheden for at sænke momsen på Ø-mærkede varer – ligesom vi skal blive bedre til at dyrke jorden på en måde, så vi bliver mindre afhængige af næringsstoffer fra husdyr.

Uffe Elbæk besøgte tirsdag mejeriet Løgismose på Fyn, hvor en stor del af produktionen er økologisk. Direktør og medejer Steen Aalund Olsen er begejstret for flere af Alternativets økologiske tanker:

- Uffe har en retning, der hedder 100 procent økologi. Hvis den så lander på 50 procent i år 2040, så synes jeg, det er langt bedre end den plan, der ligger i dag, siger Steen Aalund Olsen.

Uffe Elbæk mener ikke, at landbruget i Danmark hænger sammen. Han peger på det millardstore underskud:

- Ud af de omkring 10.000 landmænd vi har i dag, er lidt over 2.000 konkurs-truede. Modellen hænger ikke sammen i forvejen, og jeg tror, vores model hænger bedre sammen, siger Alternativets formand.

Se interviewet med Uffe Elbæk og Løgismose-direktøren i videoen over artiklen.