V og S udkæmper brevkrig på fakta og tal

Mens V-formanden kritiserer S for at brevomdele 'falske budskaber', reagerer 49 V-borgmestre i modsvar. I 2007 sendte Venstre selv lignende brev.

Lars Løkke Rasmussen (V) er ked af, at S har sendt et brev ud til 1,5 millioner vælgere, hvor der advares om V-politik. I 2007 gjorde V det samme. (© DR)

Venstres statsministerkandidat er 'oprigtig ked af', at Socialdemokratiet i dag har postomdelt omkring 1,5 millioner breve til danske husstande.

I brevet opfordrer statsminister Helle Thorning-Schmidt og lokale S-borgmestre danskerne til at sætte deres kryds hos dem.

Samtidig indeholder brevene en kraftig opfordring til ikke at stemme på Venstre.

- Valget er jo egentlig demokratiets stjernestund, og vi skal dele os efter anskuelse, og så bliver jeg bedrøvet over, at man bruger ressourcer på at give en falsk udlægning af det, som vi går til valg på. Jeg håber, danskerne er i stand til at se igennem det, siger Lars Løkke Rasmussen.

V: Forskelle er ok

I det socialdemokratiske brev står der blandt andet:

»Danmark er ude af krisen. Nu skal vi holde fast og sige nej til Lars Løkke Rasmussen og Venstres nulvækst«, står der med fremhævet skrift.

Lars Løkke Rasmussen, hvad er falsk i brevet?

- Når man skriver ud til 1,2 mio danskere, at vi ikke vil investere i sundhed og ældre, så ved man jo godt, at det ikke passer. Vi har lagt en konkret plan om, vi skal investere 16 milliarder i sundhed og ældre. Man skal stå ved sin anskuelse i stedet for at beklikke andres, siger Løkke Rasmussen.

Men er det ikke et brev, der skal gøre det tydeligt for dem, som har fået det, at der forskel på hvad S og V vil?

- Man skal fokusere på forskelle, men man skal ikke skabe falske forskelle, siger han.

Landets V-borgmestre reagerer

Her til formiddag har 49 Venstre-borgmestre så sendt en pressemeddelse ud, hvor de kritiserer Socialdemokratiet for at omdele et brev med falske præmisser.

- Når landets siddende statsminister to dage før valget kører en ret voldsom skræmmekampagne, der ikke tager udgangspunkt i fakta, så er vi ved at være der, hvor vi må sige, så er det nok, siger Hernings borgmester Lars Krarup (V), der har stået i spidsen for skrivelsen.

I brevet revser borgmestrene samtidig S-R-regeringen for at have brugt færre penge på kommunal velfærd.

Helt præcist står der, at der er kommet 4 milliarder kroner mindre til velfærd i kommunerne under Helle Thorning-Schmidts ledelse.

Modsvar fra S

Kort efter brevet fra de 49 V-borgmestre blev sendt ud, kom et modsvar fra den socialdemokratiske pressetjeneste, der hævder, at Venstreborgmestrene bruger forkerte tal.

 - Kommunerne brugte sidste år 1,5 mia. kr. mere på velfærd, end de gjorde i 2011. I år har de så fået tilført yderligere midler i forhold til 2014. Blandt andet til sundhed, flere pædagoger og hjemmehjælpsklippekort, skriver pressetjenesten og henviser til tal fra Finansministeriet.

Gammelt Venstre-trick

I valgkampen i 2007 husomdelte Venstres tidligere formand og statsministerkandidat Anders Fogh Rasmussen et lignende brev, som den nuværende V-formand og de 49 V-borgmestre i dag revser Socialdemokraterne for at gøre.

I brevet advarede Anders Fogh Rasmussen personligt 400.000 husejere om, at en regering med Helle Thorning-Schmidt som statsminister ville nedsætte en skattekommission, hvor 'alt er i spil' - herunder boligbeskatningen.

I brevet antydede han kraftigt, at dét ville betyde stigende skat på boliger.

'Vil en socialdemokratisk ledet regering aflive skattestoppet og hæve skatten på bolig?', lød den fremhævede overskrift den gang.

Men Hernings borgmester Lars Kraup mener ikke, at man kan kritisere Venstre for at benytte sig af samme metode, som Socialdemokratiet i dag gør.

- At sende et brev ud til 1,2 millioner danskere, er jo at sige til dem, der ikke får et brev, at hun (Helle Thorning Schmidt, red.) ikke vil ofre et frimærke på dem. Og det her brev har jo ikke bund i sandhed, forsvarer V-borgmestreren.

Facebook
Twitter