Valgdag 15: Hvis valgkampen var Tour de France, ville dette være en hviledag

DR’s politiske korrespondent Ask Rostrup samler op på dagens vigtigste og sjoveste historier fra valgkampen.

Kandidatfeltet er også skruet lidt anderledes sammen end sidst – den i forvejen ret beskedne andel af kvindelige kandidater er således faldet en smule, skriver Ask Rostrup.

Men dog ikke en dag uden spændende nyt fra valgets anatomiske struktur: I dag offentliggjorde Økonomi- og Indenrigsministeriet nemlig, at 799 håbefulde stiller op til valget næste torsdag – det er fem færre end ved valget i 2011, egentlig lidt pudsigt med et parti mere med på stemmesedlen, nemlig Alternativet.

Kandidatfeltet er også skruet lidt anderledes sammen end sidst – den i forvejen ret beskedne andel af kvindelige kandidater er således faldet en smule. Kun 250 kvinder stiller op til valget, så der er et pænt stykke til ligestilling udi politisk ambition.

Mændene er til gengæld et nøk ældre end kvinderne – den mandlige gennemsnitsalder er 47 år, mens kvinderne ligger på 45,2 år. Kristendemokraterne har den højeste gennemsnitsalder på 52,5 år, mens Radikale Venstre er yngst med 44,3 år.

Af de 799 kandidater har de 332 prøvet det før – de genopstiller altså – mens 467 prøver lykken for første gang.

Og så skal vi altså runde Færøerne endnu en gang – for balladen om dronningens besøg i Torshavn og omegn lige op til valget, tog i dag en, vel, semi-dramatisk drejning. Regentparret har nemlig nu aflyst sit besøg.

Der har de seneste uger været et ikke ubetydeligt pres på kongehuset for at træffe lige præcis den beslutning, fordi oppositionen på Færøerne mente, at dronningens besøg ville give lagmand Kaj Leo Johannesen og hans parti Sambandspartiet en alt for stor politisk fordel i form af meget TV-tid.

Jeg erindrer ikke, at dronningen tidligere har sløjfet besøg af politiske årsager, men nu er det i hvert fald en kendsgerning.

Og tilgiv mig, men vi bliver på Færøerne. For i dag kom den første meningsmåling siden april, og der har jo været spekulationer om, at der kunne blive valgt to røde mandater p.g.a. utilfredshed med netop lagmanden – og netop fordelingen af de fire mandater, der findes i Grønland og på Færøerne, kan med de gyserlignende målinger jo blive helt afgørende.

Målingen, som er lavet af Fynd for avisen Sosialurin, viser dog, at det mest sandsynlige er, at der vælges et rødt og et blåt mandat – præcis som fordelingen er i dag. Ifølge målingen er det nemlig mest sandsynligt, at såvel Edmund Joensen og Sjurdur Skaale fortsætter i Folketinget.

Og så hjem til – og ind i – valgkampen. For en smule skete der da. Regeringspartierne præsenterede således et tryghedsudspil: S og R vil bruge 100 mio. kr. frem mod 2020 til forebyggelse mod og efterforskning af rocker- og bandkriminalitet, de vil bruge 150 mio. kr. til at styrke kampen mod radikalisering i fængslerne, de vil lade dømte, der ikke har nogen betalingsevne, slippe for at betale sagsomkostninger (evt. under forudsætning af, at de ikke har begået ny kriminalitet i to år) og endelig vil de styrke retshjælpen. Udspillet blev modtaget med skepsis af de borgerlige, der gerne ser flere betjente – ikke mindst i de udsatte boligområder.

Og så fik dagpengedebatten lige lidt nyt brændstof i dag, da A-Kassernes Samvirke præsenterede nye tal: Over 56.000 har opbrugt retten til dagpenge siden januar 2013 – det er dog ganske uvist, hvor mange af de 56.000, der sådan set bare er kommet i arbejde. Alene i år har lidt over 6.000 mennesker mistet retten til dagpenge.

Tallene fik Enhedslisten og SF til igen at skærpe retorikken overfor såvel regeringen som Venstre i bestræbelserne på at få svar på, hvordan et kommende dagpengesystem skal se ud. De skal nok ikke rykke ud på kanten af stolen i spændt forventning…

Facebook
Twitter