Valgdag 9: Citronmåner, reklametekster og regioner under angreb

Få et overblik over højdepunkterne fra valgkampens niende døgn på fem minutter.

Citronmåner, reklametekster og regioner har været debatteret hele dagen. Der blev dog også plads til snak om social dumping og sundhedsvæsenet i valgkampens niende døgn.

Hvad har den klassiske citronmåne, udenlandsksprogede reklametekster og de danske regioner tilfælles? Svaret - ganske enkelt - er, at de alle kom under politisk pres på valgkampens niende døgn.

Klokken 06:00

Presset blev der også på det trykkeri, der skal trykke valgkort til folketingsvalget. Torsdag begyndte rullerne at spytte valgkort ud. I næste uge ryger de mange kort så rundt i postkasserne med hjælp fra Post Danmark.

Klokken 06:53

Fra morgenstunden fik også Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, markeret sig med et forslag om at beskatte engelsksprogede reklamer. Noget Dansk Folkeparti i 2006 havde som officiel politik.

Det kastede lynhurtigt en række morsomheder af sig på de sociale medier.

Blandt andet fra Liberal Alliances folketingskandidat Simon Emil Ammitzbøll, der svarede forslaget med "no more taxes".

https://twitter.com/SimonEmilAmmitz/status/606322750337236993

Klokken 07:08

Det stod hurtigt klart, at torsdagen ville blive en af de mere alternative - også fordi Alternativet torsdag aften skulle forsvare sin politik i 'Mød Partierne'. Fem kandidater fra partiet Alternativet meldte sig hurtigt på banen med et forslag om at gøre offentlig transport gratis. Regningen, der skal betales, hvis det forslag bliver gennemført, lyder på intet mindre end 15 milliarder kroner, anslår eksperterne.

Partiets ledelse fik da også hurtigt skudt forslaget til jorden.

Klokken 08:52

Blot et par timer efter forslaget om sprogskat på udenlandske tekster var sat i søen fra DF's kulturordfører, gik det så i graven. Gruppeformand Søren Espersen trak stikket på forslaget med et tweet.

https://twitter.com/espersendf/status/606352754924257280

Klokken 11:00

Op af formiddagen blev det så Socialdemokraternes tur til at præsentere et nyt udspil på et pressemøde. Partiet går til kamp mod social dumping under parolen 'Dansk løn for dansk arbejde', som er kampagnens navn. Kampagnen blev præsenteret af statsmnister Helle Thorning Schmidt (S) samt justitsminister Mette Frederiksen (S).

Socialdemokraternes udspil affødte selvfølgelig også en bunke politiske reaktioner. Blandt dem fra V-formand Lars Løkke Rasmussen, der om forslaget sagde:

- Det kan sikkert være fint nok.

Klokken 11.44

Ved middagstid var det så SF's tur til at markere sig. Partiet ser gerne, at Folketinget trækker stikket på flyvningerne med Ryanair, som det allerede er sket i eksempelvis København.

Klokken 12.59

Da Helle Thorning Schmidt onsdag besøgte Aalborg Universitetshospital, måtte en kræftpatient pænt vige pladsen i elevatoren for statsministeren. Ansvaret og beslutningen for det lå hos hospitalets ledelse, som lagde sig fladt ned og undskyldte.

(Foto: Nicolas Stig Nielsen DR)

Klokken 16:04

Sidst på eftermiddag var det så Venstres tur til at præsentere et udspil. Denne gang et sundhedsudspil, der direkte er rettet mod regionerne. Partiet stiller syv krav til forbedringer i regionerne. Hvis partiet ikke får agt, som de måske får magt, så er Venstre og Lars Løkke Rasmussen klar til at trække stikket på regionerne, antydede han på et pressemøde.

(Foto: Nicolas Stig Nielsen DR)

Klokken 18:53

Den velkendte citronmåne kom også i stærk modvind, da Alternativets folketingskandidat Søren Røhede foreslog at forbyde dem, fordi de indeholder kunstige farvestoffer, aromastoffer og tilsætningsstoffer. Det forslag blev dog hurtigt skudt ned af partiets ledelse.

(Foto: Nicolas Stig Nielsen DR)

At Alternativet er et parti med en god portion selvironi er kendt, men partiet forsøgte hurtigt at profitere på situationen med et tweet.

https://twitter.com/alternativet_/status/606513994023751680

Klokken 22.10

Og netop Alternativets partiformand, Uffe Elbæk, var gæst i 'Mød Partierne' på DR1. Her erkendte han, at det ikke altid er lige let at holde styr på partiets mange kandidater og deres meldinger. Sidstnævnte formentlig også med reference til både forslagene om gratis offentlig transport samt forbuddet mod varer med kunstige tilsætningsstoffer.

I den varme stol blev Kåre Quist også ved med at spørge til, hvad det vil koste, hvis arbejdsugen bliver sænket fra 37 til 30 timer. Men det regnestykke har Uffe Elbæk ikke lige ved hånden.

- Sådan udvikler vi overhovedet ikke politik. Vi definerer nogle mål og siger, det er det her, vi gerne vil opnå, svarede Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk var her til aften gæst i Mød Partierne (Foto: Nicolas Stig Nielsen DR © DR)

Og således sluttede endnu en dag i valgkampen.

Facebook
Twitter