Valgets store vinder: Vores succes skal bestemt omdannes til indflydelse

Der er lagt op til komplekse forhandlinger, når Venstres formand i de kommende dage skal prøve at få de borgerlige partier til at enes.

DF' formand, Kristian Thulesen Dahl, var fåmælt, da han natten til fredag skulle forholde sig til de kommende dages forhandlinger med Venstre. (Foto: Scanpix)

- Jeg vil bare have lov til at glæde mig over, at Dansk Folkeparti har fået et forrygende valg.

Det var meldingen fra DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, da han natten til fredag mødte de andre partiledere i den traditionsrige partilederduel efter folketingsvalget.

Dansk Folkeparti trumfede ved torsdagens folketingsvalg Venstre som landets største borgerlige parti. Og Lars Løkke Rasmussen gentog under debatten, at han kun vil være statsminister, hvis det er muligt at finde "en politisk platform", som Venstre kan stå inde for.

Men Kristian Thulesen Dahl var meget fåmælt, da han blev spurgt indtil de kommende dages realpolitiske regeringsforhandlinger.

- Jeg regner med, at det bliver en god snak, sagde han.

Succes skal omdannes til indflydelse

Det er nemlig ingen hemmelighed, at der på mange punkter langt fra er enighed mellem Dansk Folkeparti og de andre borgerlige partier.

Hvor Dansk Folkeparti ønsker en vækst i den offentlige sektor på 0,8 procent om året, vil Venstre have nulvækst. Og hvor Dansk Folkeparti gerne vil bruge flere penge på et nyt dagpengesystem, vil Venstre ikke bruge så meget som en krone ekstra.

Men Kristian Thulsesen Dahl undstregede, at succesvalget giver Dansk Folkeparti "en helt ny styrke i Folketinget".

- Det vil vi bruge aktivt til at få mest af vores politik gennemført. For det skal bestemt omdannes til indflydelse, og vi har store ambitioner om at få det igennem, sagde DF-formanden.

LA klar til regering

Liberal Alliance har også oplevet en stor vælgerfremgang ved valget. Og partiets formand, Anders Samuelsen, ser også frem til de kommende forhandlinger med Venstre og de andre borgerlige partier.

Det er nemlig heller ikke nogen hemmelighed, at han langt fra er enig på alle punkter med Dansk Folkeparti.

- Det bliver spændende. Det blive rigtig, rigtig interessant. Vi er enige om, at vi vil have Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Og jeg glæder mig til det samarbejde. Selvfølgelig kan det lade sig gøre. Hvor der er vilje, er der vej, sagde Anders Samuelsen.

Vil du i regering?

- Ethvert parti, der tager sig selv alvorligt, skal også være klar til at løfte det ultimative ansvar og gå i regering, sagde Anders Samuelsen.

K: Vi kommer til forhandlingerne

De Konservative har omvendt fået et dårligt valg, og partiet er nu det mindste i Folketinget. Partiets formand, Søren Pape Poulsen, sagde under debatten, at det bliver en smule svært får partiet at komme i regering.

- Nu må vi se. Vi møder op til de forhandlinger, vi bliver indbudt til, sagde Søren Pape Poulsen, der selv har fået en plads i Folketinget.

Den afgående statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), konstaterede da også under debatten, at der var tale om "en broget" borgerlig fløj.

Og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen sendte ligeledes en skarp stikpille til DF's formand.

- Du har sagt, at du vil levere en dagpengeløsning, hvor du bruger flere penge på dagpengesystemet. Derudover vil du stoppe salget af Dong, og du vil bruge flere penge på den offentlige sektor. Vi er rigtig mange, der har tænkt os at holde dig op på det, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.