Valgflæsk eller fakta: Detektor gennemtjekker valgkampen

Detektor sender hver dag under valgkampen og faktatjekker, hvad politikerne siger, og hvad medierne fortæller. Du kan påvirke, hvilke emner der skal undersøges for fup eller fakta.

Detektor sender hver dag efter Deadline på DR2. Og valgholdet kommer også til at faktatjekke politiske udsagn på dr.dk. (© DR Nyheder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udskrevet folketingsvalg til afholdelse 18. juni.

De næste 23 dage kommer politikere og meningsdannere til at stryge om sig med udsagn og politiske slogans i jagten på stemmer.

Og Detektor følger med i hælene på dem alle.

Ikke alt er, som det ser ud til under valgkampen, og både på DR2 og dr.dk vil Detektors valghold derfor dagligt faktatjekke den politiske debat for at klæde danskerne på til at stemme på et veloplyst grundlag - ud fra fakta frem for valgflæsk.

Kan det dokumenteres?

Detektor kommer til at afsløre, hvorvidt det politikere, magthavere og meningsdanner siger, kan dokumenteres. Programmet kommer til at se på, hvilke politiske tiltag der virker og ikke virker. Og sidst så holder man også et skarpt øje med den politiske udenomssnak.

Programmets valghold vil også forklare, hvordan valget påvirker dig som vælger. En række valgmyter kommer nemlig under luppen. For eksempel - hvordan påvirker meningsmålinger egentlig dig?

Og betyder det noget, om du har spist, inden du går i stemmeboksen?

VIDEO SÅDAN LAVER MAN MENINGSMÅLINGER Se Detektors vært, Thomas Buch-Andersen, forklare, hvordan meningsmålinger bliver lavet. Klik på play.

Detektor sender hver dag under hele valgkampen på DR2 lige efter Deadline, og dagligt kan du læse artikler på dr.dk, hvor valgets emner bliver forklaret.

Dr.dk følger folketingsvalget live minut for minut. Få seneste nyt fra valgkampen lige her.

GULD FRA ARKIVET Sådan er tidligere valg blevet udskrevet. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55424ae76187a41fe8dbf1c0">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55142c14a11f9f12382fcefc

Derudover vil Detektors redaktion også undersøge, om medierne sørger for at fordele sol og vand lige under valget. Et nyt mediebarometer er nemlig født.

Under hele valgkampen vil programmet i samarbejde med RUC og Infomedia konstant overvåge mediedækningen af valget, for blandt andet at se, hvem der får mest taletid.

Tip Detektor

Du kan også være med til at påvirke, hvad programmet skal undersøge under valgkampen. Det sker ved at sende en besked til Detektor på Facebook eller ved at sende en mail til detektor@dr.dk.

Du kan også gennem hashtagget #DRdinstemme på de sociale medier komme med din egen mening om, hvilke emne der er vigtige i valgkampen - og også her tippe Detektors redaktion om politiske udsagn, som, du mener, trænger til en tur gennem Detektor-maskineriet.

Du kan læse meget mere om, hvordan du deltager i #DRdinstemme her.

Du kan også blande dig i den politiske debat på dr.dk. Det sker her:

Detektor sender hver dag under hele valgkampen på DR2 lige efter Deadline, og dagligt kan du læse artikler på dr.dk, hvor valgets emner bliver forklaret.

Dr.dk følger folketingsvalget live minut for minut. Få seneste nyt fra valgkampen lige her.

GULD FRA ARKIVET Sådan er tidligere valg blevet udskrevet. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55424ae76187a41fe8dbf1c0