Valgforsker: Mediernes sammenligninger af målinger er meget usikker

Målinger bliver endnu mere usikre, når man stiller dem over for hinanden, forklarer valgforsker.

Fører blå blok. Fører rød blok. Eller er der dødt løb mellem de to. Flere medier udkommer hver dag med nye meningsmålinger, som giver vælgerne indblik i, hvem der ville vinde, hvis der var valg i dag. (© DR)

Ny måling fra Epinion. Ny måling fra Voxmeter. Ny måling fra Megafon.

Vælgerne bliver dagligt bombarderet med meningsmålinger fra forskellige medier.

Her kan de for eksempel se, hvem står til at vinde nøglerne til statsministeriet, hvis der var valg i dag.

Men meningsmålinger bruges også til at fortælle om udviklingen i blokkenes størrelse. Det sker ved at sammenligne målingerne fra dag til dag.

Og det er statistisk set en meget usikker vej at bevæge sig ned af, mener en af landets førende valgforskere Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Medierne kommenterer således meget små bevægelser mellem blokkene og fortæller, at nu går rød blok eksempelvis frem i en ny måling.

- Vi kan ikke bruge meningsmålinger til at sige noget om frem- eller tilbagegang, som vi ser det i øjeblikket. Fordi de udsving, vi ser, er langt under de statistiske usikkerheder i meningsmålingerne. Så det er egentlig et udtryk for statistisk støj, og ikke et udtryk for at vælgerne har flyttet sig, forklarer Kasper Møller Hansen til Detektor.

Bevægelser over 2,5 procentpoint

Kasper Møller Hansen uddyber, at man rent statistisk ikke ved, om der er tale om fremgang eller tilbagegang, for de små skvulp i målingerne er bare udtryk for den statistiske usikkerhed, der altid er knyttet til meningsmålinger.

- Det er altså en statistisk forkert konklusion at sige, at partiet eller blokken er på vej frem, siger han.

Målingernes usikkerhed er som regel på et par procentpoint.

Man skal derfor se bevægelser på over 2,5 procentpoint, før man kan hævde, om en blok går frem eller ikke gør det, forklarer Kasper Møller Hansen.  

Målinger er lavet forskelligt

Enkeltvis kan meningsmålinger give et godt billede på vælgertilslutningen nu og her.

Medierne benytter typisk kun et enkelt analyseinstitut, og derfor skal vælgerne være varsomme med at sammenligne meningsmålinger fra de forskellige medier.

- Når man begynder at sammenligne på tværs af analysebureauer, begynder det virkelig at blive tricky. Her er der ikke bare den statistiske usikkerhed, men også usikkerhed omkring indsamlingsmåden, siger Kasper Møller Hansen.

Det skyldes, at adspurgte vælgere i målingerne bliver interviewet på forskellige vis. Nogle bliver for eksempel ringet op, mens andre svarer på spørgsmål over internettet.

Desuden er der forskel på, hvor hurtigt interviewene bliver samlet ind, og hvor mange vælgere som deltager.

DR: Vi er åbne omkring usikkerhederne

Detektor har spurgt både DR og TV2, hvorfor kanalerne vælger at kommentere på udviklingen imellem blokkene i målingerne dag for dag.

Chefredaktør på TV2 News, Mette Østergaard, skriver i en e-mail:

- Vi gør løbende meget ud af at omtale den statistiske usikkerhed. Både på NEWS, udførligt på vores hjemmeside og ved at have statistikere i studiet, der belyser metoderne. For selvfølgelig skal vi belyse, at den statistiske usikkerhed findes, og at meningsmålinger ikke udgør en endegyldig sandhed. Det gør kun resultatet på valgdagen.

Og netop en åbenhed omkring målingernes statistiske usikkerhed gør sig også gældende på DR, oplyser nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup.

Han skriver i en e-mail til Detektor:

- DR har stort fokus på at være åbne omkring usikkerhederne ved meningsmålingerne og bruger derfor blandt andet eksperter og analytikere for at kunne tage de nødvendige forbehold.

Hver dag sender Detektor en særudgave efter Deadline på DR2, hvor programmets valghold faktatjekker påstande fra politikere, meningsdannere og medier.

Du kan være med til at bestemme, hvad Detektor skal kigge nærmere på. Send en mail til detektor@dr.dk eller skriv en besked til redaktionen på Facebook.

Du kan også ved at bruge DR's hashtag under valgkampen #DRdinstemme give dit besyv med på de sociale medier.

Du kan se tidligere afsnít af Detektor - Valg 2015 her.

Facebook
Twitter