Valgsted uden højtuddannede valgte rød blok fra

Blå blok løb fra de røde på valgstedet Redsted, som er landets eneste valgsted uden højtuddannede.

I valgstedet Redsted har helt præcist 0,0 personer taget en længere videregående uddannelse. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

På valgstedet Redsted på Mors var 372 personer i alderen 18-64 berettiget til at stemme til valget. Ens for dem alle er, at ingen har en længere videregående uddannelse.

Samtidig har 37 procent folkeskolen som eneste gennemførte uddannelse, og det har åbenbart vist sig at være en god kombination for de blå partier.

For knap to ud af tre har valgt at sætte sit kryds ud for et borgerligt parti, hvor især Venstre trækker godt fra.

Også Dansk Folkeparti er meget populære blandt nordjyderne i Redsted, hvor de er det tredjestørste parti lige efter Socialdemokraterne.

(Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Arbejderne er rykket til højre

Mens højtuddannede stemmer meget blandet med en lille tendens til den røde side, hvis de er offentligt ansatte, er arbejderne lige så stille rykket over mod blå blok.

Det fortæller Johannes Andersen, der er valgforsker ved Aalborg Universitet.

- Mange arbejdere har for længst forladt Socialdemokraterne og rød blok og er kommet over i blå blok, siger han.

- Historisk burde de stemme rødt, men de har flyttet sig, og derfor er det ikke så overraskende, at blå blok fastholder dem ved det her valg.

Uddannelse trækker mod rød blok

Omvendt er valgstedet Samsøgades Skole i Aarhus det valgsted, hvor færrest personer kun har gennemført folkeskolen som den højeste uddannelse.

Her har rød blok et betydeligt overtag med knap 65 procent af vælgerne. Både Alternativet og Enhedslisten er her større end både Venstre og Dansk Folkeparti.

- Den øvre middelklasse får rigtig meget ud af velfærdsstatens tilbud, og de er derfor ofte mere positivt indstillet over for velfærdsstaten og rød blok, siger Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

Forskellige befolkningsgrupper

De to valgsteder adskiller sig desuden på, at Redsted har 19 procent på offentlig forsørgelse, mens Samsøgades Skole har 40.

Derudover har Redsted kun 1,9 procent ikke-vestlige indvandrere, mens Samsøgades Skole har seks procent.

Det er med andre ord svært at konkludere, hvad der har gjort udfaldet for valgets resultat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk