Venstre garanterer: 12-årige skal kunne straffes hvis blå blok vinder

Den kriminelle lavalder skal sættes ned for at få ram på en hård kerne af ungdomskriminelle, siger Venstres retsordfører.

Det skal være slut med helt unge kriminelle, der slipper for at komme for en domstol på grund af deres alder. Selvom kriminaliteten blandt unge er faldende i Danmark, vil børn ned til 12 år nemlig fremover kunne straffes, hvis blå blok vinder folketingsvalget.

Der er enighed blandt de borgerlige partier om at sænke den kriminelle lavalder, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen i Deadline på DR2.

- Der er en hård kerne af unge, der er på vej ud i en kriminel løbebane. Derfor foreslår vi en ungdomsdomstol, lyder det fra Karsten Lauritzen, der siger, at 'man kan regne med', at ændringen vil blive gennemført i en ny borgerlig regering.

Ungdomsdomstolen skal være en del af et nyt system med dommere, der er særligt specialiserede i børn, og en kriminalforsorg med børn og unge på 12-17 år.

- Der er tale om, at vi får noget mere konsekvens og mere retssikkerhed, som jo også vil være en fordel for de unge, siger Lauritzen.

12-årige er børn

Juraprofessor Eva Smith er derimod stærk modstander af en sådan lovændring og samler derfor underskrifter mod forslaget. Hun tror ikke på, der er ret mange 12-årige med i den 'hårde kerne', som Karsten Lauritzen taler om.

- Vi har i 100 år ment, at 12-årige var børn, og derfor skulle dem, der begik kriminalitet opdrages. Ikke straffes, men opdrages, siger hun.

- Mit 11-årige barnebarn sover stadig med sin bamse. Jeg har svært ved at se, at hun skulle kunne stå foran en dommer om et halvt år, siger hun.

13-årig blev lokket ind i skyderi

Karsten Lauritzen referer blandt andet til en sag om en 13-årig dreng, der var involveret i et bandeskyderi.

- Drengen siger i retssalen, at han blev bedt om at gøre det, da han jo ikke ville blive straffet for sin kriminalitet.

Eva Smith frygter dog, at ændringen vil ramme alt for bredt og hårdt.

- Det, der før har været drengestreger, vil nu være kriminalitet. Vi ved, at hvis børn bliver stemplet som kriminelle, så bliver det vanskelligere for dem at klare sig i deres fremtidige liv.

Se klip fra debatten i videoen over artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk