Venstre: Håndværkerfradrag skal skaffe job til lavtuddannede

Jobcentrene skal være mere attraktive for virksomhederne, siger Venstres beskæftigelsesordfører.

- Virksomhederne skal opleve, at de får henvendelser på baggrund af jobopslag på Jobnet.dk. Det fungerer simpelthen ikke godt nok, siger Hans Andersen, V.

Jobnet.dk fungerer ikke godt nok, og jobcentrene skal være bedre til at tage kontakt til virksomhederne for at matche ledige med stillinger, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Reaktionen kommer, efter at DR’s Undersøgende Databaseredaktion har lagt tal frem, der viser, at der ofte er flere hundrede jobsøgende per ledig stilling i jobnet.dk.

- Jeg må konstatere, at Jobnet.dk ikke fungerer tilfredsstillende, da mange job fortsat bliver besat gennem netværk. Jobnet.dk skal jo være attraktivt for virksomhederne. Virksomhederne skal opleve, at de får henvendelser på baggrund af jobopslag på Jobnet.dk. Det fungerer simpelthen ikke godt nok, siger Hans Andersen.

For mange har en dårlig oplevelse

- De ledige har pligt til at registrere sig på Jobnet.dk og søge job via jobportalen. Men det er langt fra alle ledige stillinger, der bliver slået op i Jobnet.dk. Skal virksomhederne have pligt til at være der på samme måde som de ledige?

- Jeg mener ikke, at vi skal pålægge virksomhederne yderligere administrative byrder og regler. I stedet skal virksomhederne opleve, at de rent faktisk kan få kandidater gennem Jobnet.dk, siger Hans Andersen.

- Det handler om, at virksomhederne får en god oplevelse ved at bruge jobcentrene. De skal opleve, at de får en bedre service, at de faktisk kan skaffe arbejdskraft gennem henvendelse til jobcentre. Så de også næste gang, de mangler arbejdskraft, tænker i retning af jobcentre. Der er alt for mange virksomheder i dag, der har haft en dårlig oplevelse, eller som slet ikke har kontakt til jobcentre.

Ledige skal søge bredere

Hans Andersen opfordrer de ledige til at søge bredere, både fagligt og geografisk, og til at bruge deres netværk til at søge job. Venstres beskæftigelsesordfører opfordrer også de ledige til at blive bedre til at stille krav til både jobcentre og a-kasser:

- Jobcenteret skal blive langt bedre til at matche de ledige og de job, der er, ikke kun i kommunen, men i et meget større område. Vi skal have jobcentrene til at hjælpe de ledige ud over kommunegrænsen. Det er en af jobcentrenes hovedopgaver at lave matchet mellem de ledige og de ubesatte job. Jobcentrene skal i højere grad tage kontakt til virksomhederne.

Vil genindføre håndværkerfradraget

Beskæftigelsesordfører Hans Andersen siger, at Venstre vil genindføre håndværkerfradraget, også kendt som boligjobordningen. Det vil være med til at skabe nye job.

- Det vil ske ved at sikre, at der bliver skabt job både hos små erhvervsdrivende, håndværksmestre, og igen at der kan blive skabt job i små servicevirksomheder, som gør rent hos private.

- Et øget antal job i forskellige brede sektorer vil hjælpe blandt andet rengøringsassistenter, fordi flere private familier gennem boligjobordningen vil efterspørge rengøring, siger Hans Andersen.

- Vi har afsat 1,4 milliarder kroner til det i vores finanslovforslag for 2015. Boligjobordningen er for alle, ikke kun for de rige. Over 500.000 har brugt ordningen, og det er over hele landet. Ved at genindføre boligjobordningen får vi skabt jobvækst i hele landet og ikke kun i København.