Venstre-mand siger farvel: Endelig slut med at være stemmekvæg

Eyvind Vesselbo genopstiller ikke efter 14 år i Folketinget. Han ser frem til at komme væk fra topstyring.

Venstres Eyvind Vesselbo vil efter 14 år som folketingsmedlem ud 'i virkeligheden'. Han sidder blandt andet i hovedbestyrelsen for Kræftens Bekæmpelse. (© Scanpix)

Som almindeligt folketingsmedlem uden stjerner på skuldrene har man i et stort parti som Venstre nærmest intet at skulle have sagt, og ens mandat bliver bare taget for givet af partitoppen.

Sådan lyder det bramfrit fra Venstres Eyvind Vesselbo, der efter 14 år i Folketinget ikke genopstiller. Udviklingen i dansk politik i de 14 år har gjort, at Eyvind Vesselbo må 'udenfor de tykke mure og lave noget med relation til virkeligheden', som han siger.

- Så er jeg fri for bare at være stemmekvæg i en folketingsgruppe, og jeg kan nu udtale mig om de relevante ting, uden at der kommer en eller anden gruppeformand, der skal kommentere det og angribe mig personligt. Det er jeg ikke interesseret i, siger Eyvind Vesselbo i et interview med P1 Morgen.

Der har været en tiltagende topstyring i Venstre siden 2001, mener han, og det er Eyvind Vesselbo ikke længere interesseret i at blive udsat for.

- Det er en total topstyring, som ikke bare er i mit eget parti, men også i andre partier i forskellig grad. Der skal man jo spørge sig selv: Hvad vil du bruge dit liv til? Vil du bruge det til at være stemmekvæg i en folketingsgruppe, eller vil du være med til at hjælpe nogle mennesker i det danske samfund?, siger han.

'Sådan kan jeg ikke arbejde'

Den afgående Venstre-politiker har ved flere lejligheder over de seneste 14 år lagt sig ud med Venstres top, når han er gået imod partilinjen og fremsat ikke-sanktionerede soloforslag eller udtalt sig decideret imod det, partiets ledelse har besluttet.

Eyvind Vesselbo anerkender, at det i en vis udstrækning er nødvendigt med topstyring og en handlekraftig ledelse i et politisk parti, men det er gået alt for vidt i de senere år, mener han.

Der er ikke længere nogen reel diskussion om verserende sager og lovforslag i folketingsgruppen, lyder det.

- Jeg synes da, det er fint med en partilinje. Det er man jo nødt til at have. Men partilinjen skal lægges, når der har været en drøftelse af de ting, der skal foregå og besluttes. Men hvis det bare bliver lagt frem på et gruppemøde, og man får at vide, at sådan er det, og alle dem, der siger noget imod, får lige et hug i tuden, og så kører vi videre. Sådan kan jeg ikke arbejde, siger Eyvind Vesselbo.

V-top: Eyvind har haft mange år til at sige noget

I Venstres top ønsker man ikke at svare på det afgående folketingsmedlems kritik.

- Det har jeg ingen kommentarer til. Hvis Eyvind har noget, han vil sige til mig eller Venstres folketingsgruppe, så har han haft mange år til at gøre det, siger partiets næstformand, Kristian Jensen.

På trods af den krasse kritik mod sit eget parti og i det hele taget måden, der drives politik på Christiansborg, er der dog enkelte ting, som Eyvind Vesselbo vil savne ved at være folketingsmedlem.

- Det er det personlige miljø, der er derinde. Den måde, man behandler hinanden og samarbejder på uden for offentlighedens søgelys. At man har gode venner i sit eget og andre partier og hele miljøet med de gode og fine medarbejdere i Folketingets administration. Der er en service og en hjælp, og det kommer jeg til at savne.

- Så har jeg også haft et fantastisk godt samarbejde med journalisterne på de forskellige medier. Det kommer jeg ikke til at savne, for det regner jeg med at kunne fortsætte, siger Eyvind Vesselbo.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk